Učenici i profesori SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški posjetili Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru

Učenici 3. i 4. razreda zanimanja Agroturistički tehničar u pratnji profesora Mije Muse i profesorica Ljubice Dodig- Šarić i Tanje Mikulić, u petak 11. studenoga 2022. godine prisustvovali su na 4. Znanstvenom danu kojeg organizira Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru u suradnji sa Češkim Sveučilištem prirodnih znanosti iz Praga i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Znanstveni dan je organiziran s ciljem popularizacije znanosti u raznim znanstvenim područjima poput ekologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije.

Učenici su se upoznali s radom fakulteta i radom studenata tog fakulteta, te su imali priliku naučiti nove stvari i degustirati razne proizvode.

Posjetiteljima 4. Znanstvenog dana bio je omogućen posjet laboratorija u kojima su bili oduševljeni njihovim sadržajem. U laboratoriju za zaštitu bilja predstavljene su tehnike prepariranja kukaca i entomološke zbirke što je većini učenika bilo posebno zanimljivo, također kao i laboratoriji za kemiju i kontrolu plodnosti tla. Osim toga učenicima je predstavljen rad Studentskog zbora APTF, časopis Trut(h), knjižnica APTF-a i projekt VIRAL koji je važan za suvremenu poljoprivredu.

Studenti su prezentirali svježa prešana ulja uz mogućnost degustacije te ostale proizvode koje su uz pomoć profesora i asistenata proizvodili. Posjetitelji su mogli vidjeti prezentiranje sapuna, krema i balzama za usne, također su mogli degustirati sireve, likere, vina i proizvode od raznog povrća i voća.

„Biti dio ove lijepe priče u svojoj struci je stvarno nevjerojatan događaj. Nadali smo se velikoj posjećenosti i to se ostvarilo. Htjeli smo naučiti naše posjetitelje novim stvarima i pokazati im naše proizvode i u tome smo uspjeli, osim toga predstavili smo aktivnosti Studentskog zbora APTF, časopis Trut(h) i opremu iz projekta VIRAL koja se u velikoj mjeri temelji na novim tehnološkim rješenjima upotrebom informacijskih tehnologija. Podigli smo razinu svijesti o agronomiji i prehrambenoj tehnologiji, što bih čak naglasio da nam je potajno bio priželjkivani rezultat. Hvala svima koji su došli i nama organizatorima uljepšali dan“, kazao je Ivan Mucić, predsjednik Studentskog zbora APTF-a.

Svi posjetitelji su dobili po neku sitnicu kako bi im u sjećanju ostao ovaj dan, a osmijeh na njihovim licima dao je potvrdu da su organizatori i ove godine odradili odličan posao.

 
index Instagram400x230 youtube