Nastavljeni radovi na uređenju povijesne zgrade u Ljubuškom

Radovi na preuređenju i obnovi stare, povijesno vrijedne zgrade u Ljubuškom, u kojoj će biti smještena Gradska galerija, teku prema utvrđenom planu.

Riječ je o zgradi uz središnji gradski park, nasuprot OŠ Marka Marulića, koju je zub vremena znatno nagrizao.

Obnova i rekonstrukcija počele su proljetos i prva je faza završena. Završeni su tzv. roh-bau poslovi, zemljani radovi, zidovi, krov i limarski radovi i sad slijedi unutarnje uređenje kao i uređenje pročelja.

Prošli tjedan u Gradskoj upravi Ljubuškog potpisan je ugovor o financijskoj potpori nastavku radova između Grada Ljubuškog, humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS) u BiH i izvođača radova. Ugovor su potpisali gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, predstavnica Catholic Relief Services (CRS) u BiH Sanela Imamović i predstavnik izvođača radova, tvrtke Visak d.o.o. Mostar, Mirsad Lavić, piše Večernji list.

Ugovor je vrijedan 82.251 KM, od toga će udruga Catholic Relief Services (CRS) sudjelovati s 59.582,62 KM, a Grad Ljubuški će izdvojiti 22.668,38 KM. Iznos koji daje CRS sredstva su USAID-a koji je odobrio više od 400.000 KM za sanaciju i rekonstrukciju objekata u osam lokalnih zajednica u BiH.

Riječ je o projektu izgradnje mira PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) koji provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) s partnerima u 75 lokalnih zajednica. Za pojedinačne projekte USAID je izdvojio do 60.000 KM, a lokalne zajednice sudjeluju s najmanje 20 vlastitih sredstava.

Radit će se na uređenju podova u prizemlju i na katu, uređenju i bojanju zidova i stropa te stolarski radovi kao i uređenje pročelja.

Zgrada je građena prije Prvoga svjetskog rata i u njoj je bila smještena prva ljekarna u Ljubuškom. Dimenzije su joj 15 x 12,60 m zajedno s ulaznim trijemom i zadržat će prvotni izvorni izgled.

No, zbog konstrukcijske dotrajalosti zadržan je samo jedan vanjski zid, zapadni, okrenut ka ulici, a ostala tri morala su se srušiti, piše Večernji list.

U prizemlju će biti galerijski prostor s pomoćnim prostorijama, a na katu prostorije za različite udruge. Prva faza stajala je 317.618 KM bez PDV-a, koliko je iznosila prihvaćena cijena u postupku javne nabave, pa će, s potpisanim ugovorom vrijednim 82.251 KM, ukupni troškovi uređenja Gradske galerije iznositi tek nešto manje od 400.000 KM.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 07 Rujan 2022 13:10
 
index Instagram400x230 youtube