Katica Zelić: Brainobrain metoda učenja za razvoj intelektualnih sposobnosti i socio-emocionalnih vještina kod djece

Brainobrain je inovativni dvojezični program razvoja intelektualnih i životnih sposobnosti namijenjen djeci od 4 do 14 godina koji posebnim metodama i tehnikama omogućuje da se poboljša i stavi u funkciju cijeli kapacitet mozga.

O navedenom edukativnom programu razgovarali smo s inicijatoricom i rukovoditeljicom istoga u Ljubuškom Katicom Zelić, profesoricom psihologije i Gestalt psihoterapeutkinjom, koja je za iks-portal.info istaknula sljedeće:

"Svjedoci smo da u današnje vrijeme djeca previše vremena provode na ekranima, sve manje se međusobno druže, nemaju usvojene vještine komunikacije i socijalizacije, imaju poteškoće s pažnjom i koncentracijom, ne znaju kako učiti i organizirati vrijeme, kako postaviti ciljeve i prioritete, imaju nisko samopouzdanje.

Jedinstvenost Brainobrain programa je, što se, za razliku od drugih programa koji se baziraju isključivo na razvoju mentalnih sposobnosti, ovaj  program  bavi ipsihološkim razvojem tj. podučavanjem životnih vještina  kako bi se djeca lakše i bolje suočavala s brojnim životnim izazovima. Dijete koje je svjesno sebe, svoje okoline, utjecaja svog ponašanja i govora na okolinu mnogo će lakše prebroditi izazovne periode u školi, nego dijete koje nema samopouzdanje.

Brainobrain program koristi kombinaciju tri metode za kognitivni i emocionalni razvoj djeteta. To su:

  1. Abakus mentalna aritmetika –VAK metoda učenja
  2. NLP – razvoj socio-emocionalne inteligencije
  3. Neurobik vježbe

1. Koristeći abakus (drevna sprava za računanje) i VAK (vizualno-auditivno-kinestetička) metodu omogućuje se učenje putem više osjetila (vid, sluh, dodir) što  pridonosi istovremenoj aktivnosti obje polutke mozga. Istraživanja su pokazala da je tada proces učenja brži, a informacije se pamte duže i bolje. Benefiti ovakve metode učenja su :

  • Brzo i učinkovito učenje
  • Razvoj logičkog razmišljanja
  • Poboljšanje koncentracije i fokusa
  • Vizualizacija
  • Fotografsko pamćenje
  • izvrsnost u rješavanju matematičkih i logičkih zadataka
  • multitasking

 

što pomaže djetetu u uspješnom rješavanju školskih i osobnih obveza. 

2.  Brainobrain je jedini edukativni program za djecu koji u svom radu koristi psihološke tehnike i metode pomoću NLP  za poticanje socijalnih vještina i emocionalne inteligencije.

NLP za djecu  je prilagođen tako da na zabavan način, kroz igru, praktične vježbe, crtanje, inspirativne priče, primjere iz prakse i života djeteta, razmjenu iskustava i druženje, djeca stječu samopouzdanje i bolje se prilagođavaju promjenama.

Koristeći ove psihološke tehnike i metode potiču se i razvijaju osobne kvalitete kao što su:

  • Samopouzdanje: dijete se mora osjećati zadovoljno i vjerovati da može biti uspješno. Ohrabruje dijete da proba nove stvari i tehnike, te da probaju više puta dok ne uspiju.
  • Samostalnost: djeca se moraju naučiti da određene stvari rade sami.
  • Motiviranost: kod djece se može i treba razviti želja za učenjem.
  • Radoznalost: ne sputava njihovu prirodnu radoznalost, dapače potiče radoznalost; ona je jedna od najvažnijih osobina potrebnih za učenje.
  • Ustrajnost: ohrabruju djecu da završe ono što su započeli.
  • Kooperativnost ili suradnja: poticanje na zajedničku igru s drugom djecom da bi naučili surađivati i dijeliti s drugima.
  • Samokontrola: djeca trebaju naučiti da postoje  dobri i loši načini izražavanje bijesa i ljutnje i drugih neugodnih emocija i da neki od njih (kao udaranje ili maltretiranje) nisu prihvatljivi.
  • Empatija: djeca mogu i trebaju razumjeti kako se osjećaju drugi ljudi.

 

3. Na predavanjima se osim uz vježbanje na Abaku i NPL alate primjenjuje i  Neurobik vježbe kojepozitivno  utječu na usklađen rad mozga i tijela, poboljšanja motoričkih sposobnosti te  školskih vještina pisanja, računanja, čitanja i jezičnih vještina kao i kod smanjenja napetosti i hiperaktivnosti. 

 Posebnost ovog programa je dvojezičnost,  nastava se odvija na hrvatskom i engleskom jeziku  u opuštajućoj, zabavnoj i  kreativnoj atmosferi. Pozitivno razmišljanje, njegovanje emocionalne inteligencije, kreativno i slobodno izražavanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, ključne su odlike i karakteristike ovog programa. Sati su vrlo aktivni i interaktivni tako da djeca ne provode vrijeme pasivno sjedeći i gledajući u ploču. Svako dijete sudjeluje u aktivnostima te se potiču na timski rad i međusobnu pomoć, podršku i suradnju, što je u školi uglavnom zanemareno.

Brainobrain mogu pohađati sva djeca sa normalnim fizičkim, emocionalnim i mentalnim razvojem. Program je namijenjen djeci od 4-14 godina jer je neuroplastičnost mozga u tom razdoblju najveća.

– Program je podijeljen na 10 razina za osnovnoškolski uzrast tj. 12 razina za djecu vrtićke dobi od čega svaka razina ovisno o uzrastu grupe traje 3 do 4 mjeseca. Satovi se održavaju jednom tjedno u trajanju od 2 sata (120 minuta). Potrebno je 15 minuta za vježbanje kod kuće svakog dana. Nakon svakog stupnja polaže se test i dobiva diploma.  Grupe se sastoje od 5 do maksimalno 10 polaznika kako bi se postigao maksimalan efekt i omogućio individualni pristup djetetu. Zbog velikog dobnog raspona i radi uspješnosti rada, grupe se formiraju prema uzrastu polaznika. Nastavni materijal kojim se služe polaznici je drugačiji za svaku razinu, a podrazumijeva abakus, udžbenike, karticu za mentalnu aritmetiku itd."

Upis traje tijekom čitave godine!

Za upis djece i više informacija kontaktirajte nas putem :                    

 mob. telefona063 450 521,

 email adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Možete nas pronaći i na društvenim mrežama Instagram i Facebook- Brainobrain Ljubuški.

https://www.facebook.com/Brainobrain-Ljubu%C5%A1ki-109001688597115

https://www.instagram.com/brainobrainljubuski/

Poslijednja izmjena danaPetak, 26 Kolovoz 2022 21:32
 
index Instagram400x230 youtube