Elektronička prijava gostiju zaživjela na području Ljubuškog

Vodopad Kravica, kao središnje mjesto ljubuškog turizma, ponovno je u fokusu turističkih nomada, domaćih i stranih.

Hercegovački biser svakodnevno je preplavljen posjetiteljima, uređeni hotelski i privatni smještaji gotovo su rezervirani za udarna dva ljetna mjeseca, neki i na dulje, a i sve druge ljubuške turističke destinacije te ugostiteljski objekti mogu biti zadovoljni, piše Večernji list BiH.

Prezadovoljni sezonom

Unatoč pandemijskim ograničenjima, Turistička zajednica Grada Ljubuškog u prošloj je godini pokrenula i ostvarila nekoliko važnih projekata, među kojima se posebice ističe elektronička prijava i odjava gostiju. Na web-aplikaciji prijava.ba hotelijeri i pružatelji smještaja u kućanstvu od 1. siječnja ove godine prijavljuju i odjavljuju svoje goste, što će u konačnici omogućiti dobivanje službenih podataka o broju turističkih dolazaka i noćenja u 2022. godini.

- Osim broja noćenja, imat ćemo cjelokupnu statistiku o profilu naših posjetitelja te ćemo moći odrediti ciljanu skupinu i samim time marketinškim alatima doprijeti do krajnjih korisnika naše turističke ponude - naglašavaju u svome izvješću o radu za 2021. i programu rada za 2022. godinu u TZ-a Grada Ljubuškog. Uvođenjem aplikacije za prijavu i odjavu gostiju TZ Grada Ljubuškog omogućena je naplata boravišne pristojbe koja, prema odluci Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a, za 2022. godinu iznosi 2 KM po noćenju u hotelima i 60 KM paušalno za iznajmljivače u domaćinstvu. - Što se tiče nas i naše tekuće sezone, itekako smo zadovoljni, bolje reći, prezadovoljni smo. Već smo nadmašili prošlu sezonu iako je i ona bila jako dobra. Protekli lipanj bio nam je jači, uspješniji čak od lanjskog srpnja, a preostali dio ovog, tekućeg mjeseca srpnja i dolazeći kolovoz su nam popunjeni. Istina, kako se pomalo povećava broj oboljelih od korone, ima nešto i otkazivanja, ali odmah to popunimo drugim gostima jer je potražnja ove godine doista velika. Uključeni smo u program elektroničke prijave i odjave gostiju, Turistička zajednica Ljubuškog napravila nam je program i plaćamo 2 KM za svako noćenje. To je dobro, tako smo sigurni i gosti i mi, u svijetu je to normalno, pa to i mi trebamo pratiti - kaže Boris Čuljak, direktor Adria centra Koćuša, privatnog smještaja u ljubuškom naselju Veljaci, udaljenog 200 m od vodopada Koćuša na Trebižatu. Boris dodaje kako je najviše gostiju iz Bosne, iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća, dolaze i iz Hrvatske, iz Splita, Dubrovnika, Imotskog te iz Srbije, Crne Gore, Njemačke, Italije, Francuske, Poljske... Sa svojih 28 soba i 56 ležaja hotel Bigeste je, po smještajnim kapacitetima, vodeći ugostiteljsko-turistički objekt u Ljubuškom. I oni su s početkom godine ušli u elektronički sustav vođenja evidencije turističkog prometa, koji je uvela Turistička zajednica Ljubuškog.

- Prema našim saznanjima iz Turističke zajednice o prijavljenim dolascima i noćenjima te plaćenim boravišnim pristojbama, hotel Bigeste u tome prednjači, imamo mnogo više prijavljenih nego svi ostali smještajni kapaciteti zajedno na prostoru Ljubuškog. To dovoljno govori o našoj dobroj popunjenosti. Sada nam kontinuirano dolaze skupine turista iz Turske, to je unaprijed najavljeno i dogovoreno s njihovim turističkim agencijama, u ovom tjednu imali smo tri skupine, tri autobusa. Kapaciteti u kolovozu su popunjeni, optimistični smo za ovu sezonu ako se ponovno ne dogodi ekspanzija korone, te bismo bili na tragu te rekordne 2019. godine - kaže Stjepan Primorac, direktor hotela Bigeste.

Brojne aktivnosti

U svom godišnjem programu rada za 2022. Turistička zajednica Grada Ljubuškog planirala je još niz različitih projekata, manifestacija i aktivnosti kako bi se turizam još intenzivnije razvijao i približavao se te dosezao razine suvremene turističke ponude i uspješnosti.

 

 
index Instagram400x230 youtube