Strani turisti oduševljeni vodopadom Kravica [video]

Ljubuški se polako, ali sigurno posljednjih godina upisuje na mapu poželjnijih turističkih destinacija, ponajprije zbog prirodnih dobara poput vodopada Kravica.

Ušuškan u selu Hrašljani, između Studenaca i Zvirića, vodopad Kravica na rijeci Trebižat godinama privlači veliki broj turista.

I sam pogled na polukrug širok 120 metara oduzima dah. Slika punog kupališta dovoljno govori. Neprocjenjivo je to blago, posebice kada se u Hercegovini bilježe temperaturni rekordi.

Nerijetko poznati turistički časopisi Kravicu uvrštavaju među najljepše vodopade svijeta. Upravo su zahvaljujući njima i neki sugovornici Federalne televizije doznali za ovaj turistički biser.

Sudeći prema gužvi na kupalištu, posve je izvjesno da će sezona biti dobra. Iz Turističke zajednice Grada Ljubuškog vjeruju da se vraćamo u pretpandemijsko vrijeme. Godina 2019. je bila iznimno uspješna za Kravicu. Posjetilo ju je 305.000 gostiju. Ove godine očekuju 80 posto tog rekordnog rezultata.

Premda ljubuški kraj ima mnogo toga ponuditi, nažalost, malo je višednevnih boravaka. Ipak, nisu zanemarivi jer taj dio Hercegovine pravi turistički zamah, ponajprije kada je riječ o ruralnom turizmu, što je trend u svijetu, ali i brojnim drugim sadržajima i manifestacijama.

Pri kraju je obnova kule Hercega Stjepana. Vrijedi posjetiti i Franjevački muzej na Humcu, vodopad Koćuša, te rimski logor Gračine.

Preko 5.000 noćenja je do sad ostvareno u Ljubuškom, posjetitelja je iz 38 zemalja svijeta. Prednjače Nijemci, Poljaci, Talijani, naši gosti, navodi za FTV Ivan Planinić, predstavnik Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Iz Turističkog klastera Hercegovine, pak, ističu kako bi trebalo više raditi na smještajnim kapacitetima, posebice kada je riječ o hotelima.

Osim hotela Bigeste, nemamo značajnijih smještajnih kapaciteta. Imamo manje objekte, s manjim brojem smještajnih jedinica i to je ono na čemu će se morati poraditi. Mislim da je razlog tome dvogodišnja stanka zbog poznate situacije oko korona-krize, gdje su potencijalni investitori obustavili sve aktivnosti, ističe Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovine i direktor hotela Bigeste.

Nedostaje i kvalitetne, educirane radne snage u turizmu. Stručnjaci stoga apeliraju i na obrazovni sustav koji bi trebalo prilagoditi tržištu rada. Ni Ljubuški nije iznimka.

Cijena ulaznice za domaće goste je 10 KM, za djecu od 7 do 18 godina 5 KM. Strani gosti će za ulaz izdvojiti 20 KM po osobi.

 
index Instagram400x230 youtube