Za invalidnine i skrb civilnih-neratnih iinvalida u Ljubuškom više od 2 milijuna KM

Civilni invalidi u FBiH imaju pravo na osobnu invalidninu, dodatak na tuđu pomoć i njegu te ortopedski dodatak.

Prema Zakonu o izmjenama dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata zaštiti obitelji s djecom FBiH pravo na te oblike pomoći mogu ostvariti osobe sa 100-postotnim 90-postotnim oštećenjem organizma, a financijska sredstva u cijelosti osigurava Ministarstvo rada socijalne politike FBiH. 

Osnovica za izračun 

U prošloj, 2021. godini, na ime civilnih invalida za područje Grada Ljubuškog isplaćeno je ukupno 2,022.541 KM. Od toga je za osobne invalidnine ispaćeno 714.510 KM, za dodatak na tuđu pomoć njegu 1,262.926 KM, za ortopedski dodatak 45.105 KM.

Na kraju godine u evidenciji Cen-tra za socijalni rad Ljubuški bilo je ukupno 680 civilnih invalida: osobnu Invalidninu primalo je 665 osoba, dodatak na tudu po- moći njegu 593 osobe, ortopedski dodatak 220 osoba.

Lani je donseno 86 novih rješenja o priznavanju prava, od čega za 100% invalidnosti 63 rješenja, a za 90% invalidnosti 23 rješenja. Pravo na tuđu pomoć njegu ostvarile su 74 invalidne osobe – 38 osoba L. skupina i 36 II. skupina.

Pravo na ortopedski dodatak lani je ostva-rilo 26 civilnih invalida, donesena su 53 rješenja o prestanku prava na invalidninu zbog smrti korisnika, dva o korištenju prava na zdravstvenu zaštitu jedno rješenje o prestanku prava.

Izdano je 170 uvjerenja građanima da jest ili nije korisnik prava na civilnu ili neratnu invalidninu 192 da ne koriste pravo na tuđu pomoć i njegu. Na području Ljubuškog ima 17 osoba sa statusom civilne žrtve rata.

Osnovica za izračun mjesečnih primanja civilnih žrtava rata iznosi 70% od osnovice za izračun osobne invalidnine vojnih invalida, u omjeru 50% iz federalnog 20% iz županijskog proračuna. U 2021. isplaćeno je ukupno 86.172 KM na ime primanja civilnih žrtava rata. Izdana su 92 uvjerenja građanima da nisu korisnici prava kao civilne žrtve rata.

U ustanove socijalne skrbi na području FBiH smještaj ostvaruju odrasli kojima je potrebna stalna skrb i potpora u zadovoljavanju socijalno-za- štitnih prava drugih potreba, a ne mogu je ostvariti u vlastito, srodničkoj obitelji ili na neki drugi način. Lani su iz Ljubuškog bile 52 takve osobe, koje su smještene uli različitih ustanova socijalne skrbi na području FBiH.

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići bilo ih je 13, u Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje invalidnih drugih osoba Stolac 12, u Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški osam, u Domu za stare nemoćne osobe “Gru- bišić” Šipovača pet osoba.

Četiri osobe smještene su u Staračkom domu “Sv. Josip” Ljubuški, tri u Zavodu za zaštitu djece mladeži Pazarić, po dvije osobe u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba “Drin” Fojnica i Centru za stare nemoćne osobe “Miran san” Posušje te po jedna u Centru za stare i nemoćne osobe Mostar, Rehabilitacijskom centru “Sv. Obitelj” Mostar Zavodu za zaštitu ženske djece i mladeži Višegrad.

Troškove smještaja u ustanovi plaća korisnik, roditelj, skrbnik ili srodnik koji je suglasno zakonu obvezan izdržavati tu osobu, odnosno pravna ili fizička osoba koja je preuzela obvezu plaćanja. Odrasla osoba smještena rješenjem Centra za socijalni rad, obvezna je plaćati cijenu smještaja svojim prihodima vlastitim novcem.

Korisnik čiji prihodi i novac nisu dostatni za plaćanje, obvezan je u svrhu plaćanja otuđiti svoju imovinu, koja ne služi članovima obitelji za podmirenje osnovnih potreba. 

Cijena smještaja

 Ako sredstva korisnika nisu dostatna za plaćanje, razlika iz medu cijene smještaja tih sred stava ide na teret Ministarstva zdravstva, rada socijalne skrbi ZHŽ-a. Ukupni troškovi smještaja u 2021. u navedenim ustanova ma, koje je isplatilo Ministarstvo, iznosili su 518,326 KM.

 
index Instagram400x230 youtube