Pogledajte program proslave blagdana sv. Ante na Humcu

Na Humcu se sv. Ante slavi od davnina, i stara je i voljena tradicija da ga štuje sav vjernički narod Hercegovine.

I ove godine se očekuju nebrojeni vjernici, od kojih će mnogi na blagdan i uoči istog i pješice stizati na Humac.

Ove godine vjernike će dočekati i prekrasno uređen oltar, a osim gradnje vanjskog oltara, nedavno su postavljena i tri zvona na novu crkvu na Humcu, tako da će u danima Devetnice i na sam blagdan ukupno šest zvona zajedno svečano slaviti Gospodina i davati jedan poseban ton svetištu na Humcu.

„Pred još jednom smo proslavom sv. Ante našeg zaštitnika i sveca svega svijeta. Ovo je vrijeme okupljanja velikog broja vjernika u našem humačkom svetištu. Osjeća se život, vjera, snaga, budućnost, pouzdanje. Posebno je lijepo vidjeti mlade obitelji s djecom koje traže Božji blagoslov po zagovoru sv. Ante“, poručili su fratri s Humca.  

Ove godine su za okvirnu temu Devetnice, koja je duhovna obnova humačke župe i cijelog ovog kraja, uzeli blaženstva iz Isusova govora na gori, za koja se kaže da su sažetak evanđelja.

„To blago pohranjeno je u našim srcima, a ako je izblijedilo, zaprljano ili duboko zakopano, potrebno je iznova ga otkriti, kako bismo od tog blaga, koje je istina u glinenim posudama, živjeli i kako bi nam dalo snage za ići naprijed kroz život s Božjom pomoći. Ta blaženstva Isus stavlja u najteže situacije da se ne prepadnemo, ne pokleknemo, nego da kroz sve nevolje idemo naprijed za Gospodinom, kao što je išao i sv. Ante. Već 30 godina naši mladi na Humcu otkrivaju važnost tog blaga sakrivenog u evanđelju. Okupljeni u FRAMI, kao najstarije bratstvo u Bosni i Hercegovini, upravo u ovoj Devetnici slave veliki jubilej: 30 godina postojanja. Zahvalni Bogu za svaki njihov rad, trud i pomoć ovim im putem čestitamo na tom velikom događaju i molimo zagovor sv. Franje i našega zaštitinika sv. Ante da ih prate na svakom slijedećem koraku“, navodi se u najavi Devetnice sv. Anti.

„Svako vrijeme nosi svoju težinu i za svako znamo reći da je najteže, ali Gospodin nam stalno ponavlja da smo Njegova ljubljena djeca. Nije nas ostavio, nego je uz nas! Kušnje, poteškoće i patnje ojačavaju nas da se vratimo Gospodinu i da se oslonimo na Njega, da shvatimo da nismo svemoćni i da ne možemo sami, nego da nam je potrebna Njegova pomoć, upravo onako kako je to činio i sv. Ante! Neka ova Devetnica i sami blagdan budu svima na duhovnu izgradnju i pomoć, a navlastito onima koji su iznemogli, klonuli, padaju i ne mogu se dići. Neka nas sv. Ante, naš zaštitnik zakrili i zagovara“, navodi se u poruci fratara s Humca.

Devetnice sv. Anti počinju u subotu 4. lipnja, a program možete preuzeti OVDJE.

 
index Instagram400x230 youtube