Četiri dana nezaboravnog spoja prirode i sporta u Kosačinu gradu

Andrej Vištica, Ivan Dračar, Zoe Hamel, Alija Imamović… samo su neka od zvučnih imena koja će sudjelovati na ovogodišnjem jedinstvenom festivalu sporta koji se drugi put održava u Ljubuškom, piše Večernji list BiH.

Riječ je o Ljubuškom outdoor festivalu, jedinom takve vrste u Bosni i Hercegovini, a i šire, jer spaja sportsko-rekreativne aktivnosti, kulturno-povijesne lokacije i prirodne ljepote ovoga grada.

Četiri dana festivala

Dionica na kojoj se održava Ljubuški Outdoor Festival povezuje nacionalne spomenike, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu herceg Stjepana Kosače, a staze prate tok žile kucavice ovog kraja - rijeke Trebižat. Sličnim festivalom u regiji može se pohvaliti jedino Zadar u Republici Hrvatskoj. Prema riječima organizatora 2. Ljubuški Outdoor Festival održat će se od 26. do 29. svibnja 2022. godine, a donosi brojne sadržaje za ljubitelje zdravog življenja, sporta i rekreacije.

Svoje mjesto tu će svakako pronaći ljubitelji biciklizma, trčanja, paraglidinga… Za one malo manje sportski aktivne posjetitelje organiziran je i bogat prateći program koji podrazumijeva izložbeni sajam, koncerte te zanimljive radionice. - Svečanost otvaranja festivala je 26. svibnja u Kulturnom centru Ljubuški. A jedna od novosti je da će ovogodišnji festival trajati dan duže, odnosno ukupno četiri dana. Svoj poebni dan na 2. Ljubuškom outdoor festival dobili su najmlađi te su discipline za djecu na programu u petak 27. svibnja - ističe Nikica Vučić, direktor JP Parkovi d.o.o Ljubuški koji su jedan od organizatora spomenutog događaja. Inače, što se tiče samog programa, festival će otvoriti gost predavač Iva Bencun, s predavanjem na temu aktivnog turizma, nakon čega slijedi outdoor tribina na temu “Sigurno kretanje u prirodi”.

Petak je rezerviran za najmlađe koji će se natjecati u disciplinama trčanja i biciklizma. Također, taj dan u spomen na preminulog prof. dr. Žarka Bilića planirana je memorijalna utrka kanuima od Crvengrmskog mosta do Baginog mosta u kojoj sudjeluju rukometaši RK-a Izviđač. Subota, 28. svibnja, rezervirana je za trčanje i paragliding, odnosno dvije trkačke discipline: “Scunasticus 10 k” i polumaraton “Dva slapa” te paragliding natjecanje u preciznom slijetanju “Kosača”.

Tisuće sportaša

Posljednjeg dana drugog po redu festivala sporta u Hercegovom gradu planirane su biciklističke utrke “Stipe” i “Mara” koje se boduju za službeno natjecanje BiH lige.
Raznovrsne sportsko-rekreacijske discipline prati i bogat zabavno-glazbeni program koji se proteže cijelim festivalom. - Ove godine imamo bogat prateći program, osobito glazbeni dio za posjetitelje koji će od petka do nedjelje uživati na platou ispred ulaza u Vodopad Kravica, nastupi glazbenih sastava Glazbene škole Ljubuški, jazz skupine Birdland, Zoostera Noa & Funk blasters te nastupi DJ-va - kazao je Vučić, podsjetivši kako je ovaj jedinstveni događaj prošle godine u Ljubuškom okupio tisuće profesionalnih sportaša i rekreativaca, zaljubljenika u adrenalin i prirodu… iz raznih dijelova svijeta. Također, i ove godine Stanica planinarskih vodiča Mostar u sklopu Ljubuški Outdoor festivala u nedjelju 29. svibnja 2022. godine sve zainteresirane vodi na Vrlosinj, najveći vrh općine Ljubuški. Vrlosinj sa svojih 954 nmv prema jugu pruža poglede k dalmatinskim vrhovima planine Rilić i Sv. Iliji na poluotoku Pelješcu, a prema zapadu se vide obronci Biokova. Prema sjeveru se vide masivi Čvrsnice, Čabulje, Prenja i Veleža dok se na istoku smjestilo plodno Ljubuško polje. Uspon ide iz sela Greda laganog hoda 1,5 sati do vrha, a polazak je u 9.00 s parkirališta kod vodopada Kravica odakle je osiguran prijevoz do polazne točke. Svi zainteresirani više informacija mogu pronaći na Facebook stranici “Ljubuški Outdoor Festival”. Bit će to nezaboravan sportsko-rekreacijski vikend na otvorenom, sadržajem primjeren za sve “od 6 do 66 godina” čija organizacija obećava dobru zabavu u Ljubuškom. Inače, organizatori ovogodišnjeg LJOF-a su JP parkovi d.o.o Ljubuški, Grad Ljubuški, Turistička zajednica Grada Ljubuškog, ŽZH, Biciklistički klub Ljubuški, Paragliding klub Ljubuški, Hrvatski atletski klub Ljubuški, GSS Ljubuški, Foto klub Fokus dok je glavni pokrovitelj Džajić Commerce.

PROGRAM LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVALA - OD 26.05. DO 29.05.

Četvrtak, 26. svibnja - Kulturni centar Ljubuški

19:00h - Otvaranje Festivala
19:15 h - Gost predavač Iva Bencun
20:00 h - Outdoor tribina - Sigurno kretanje u prirodi

Petak, 27. svibnja -Grad Ljubuški / Vodopad Kravica

12:00 h - Memorijalna utrka kanuima Žarko Bilić / Početak Outdoor sajma
Dječje utrke
17:00 h - Biciklizam
19:00 h - Trčanje
20:00 h - Glazbeni program: Bendovi glazbene škole Ljubuški i Jazz Kvartet Birdland

Subota, 28. svibnja - Grad Ljubuški / Vodopad Kravica

09:00 h - Natjecanje u paragliding preciznom slijetanju “Kosača”
12:00 h - Početak outdoor sajma
17:30 h - Polumaraton Dva Slapa
18:30 h - Ljubuška desetka “Scunasticus”
21:00 h - Glazbeni program:
Bend ZOSTER i bend NOA&Funkblasters

Subota, 29- svibnja -  Grad Ljubuški / Vodopad Kravica

09:00h - Planinarski izlet na Vrlosinj
11:00 h - Biciklističke utrke “STIPE” i “MARA”
12:00 h - Početak outdoor sajma
16:00 h - Prezentacija na temu: "Upoznavanje sa podzemnim svijetom i ekosustavom kraških vrela"
19:00h - “VINYL NIGHT ”

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 24 Svi 2022 11:43
 
index Instagram400x230 youtube