Otvoren prvi Hercegovina travel festival u Ljubuškom

Otvaranje prvog Hercegovina travel festivala ponudilo je vrlo zanimljiv sadržaj,

već na ulazu u Kulturni centar Ljubuški hostesa je dočekivala goste koji su ispunjavali kupone s nadom da će dobiti besplatno putovanje u europsku destinaciju po želji, u sporednoj dvorani gosti su se mogli prošetati i razgledati izložene dječje radove koji prikazuju kako to ljubuška djeca vide razne svjetske metropole, a u glavnoj dvorani slijedio je glavni događaj prve večeri, dokumentarni film „Ljubav oko svijeta“ čiji su autori svjetski putnici i supružnici Anđela i Davor Rostuhar.

Oni su na svom bračnom putovanju u trajanju od 365 dana obišli trideset zemalja na šest kontinenata te u bogatstvu kultura upoznali mnoga lica i naličja ljubavi koja su zabilježili bez ikakvih tabua, predumišljaja i zacrtanih stavova.

Posjetitelji su tako večeras sa zanimanjem gledali različite ljubavne priče, bilo je tu svega, od ugovorenih brakova, poliandrije, poliamorije, kultura gdje i danas mladići otimaju mladenke, ljubavi između pripadnika raznih kasta, do onih nama bližih europskih ljubavnih priča.

Nakon 70-minutnog dokumentarca, Davor Rostuhar je odgovarao na pitanja posjetitelja te je uslijedila zanimljiva rasprava.

Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Ljubuški je istaknuo kako mu je drago da su uspjeli otvoriti ovaj jedinstven događaj u BiH.

„Posebno mi je drago da je nakon filma Rostuhar imao skoro sat vremena interakciju sa publikom i da se publika uključivala i da je kroz jednu interaktivnu komunikaciju bilo i šaljivih zgoda. Ovo se nije smjelo propustiti“, prokomentirao je Bebek koji je pozvao Ljubušake, ali i sve ostale, da dođu na festival i naredne dvije večeri.

„Dođite, ulaz je besplatan, sudjelujte u nagradnoj igru, možete osvojiti povratnu kartu do neke destinacije u Europi“, poručio je Bebek.

„Bilo je super, zanimljivo i inspirativno. Jednostavno odlično, ovo je bilo nešto novo i baš me iznenadilo“, rekla je za Radio Ljubuški jedna od posjetiteljica prvog Hercegovina travel festa.

„Bilo nam je odlično, drago mi da je svijet došao kod nas, svakako je bilo zanimljivo upoznati se nekim drugim kulturama i čuti neka nova razmišljanja i neke nove poglede na svijet. Mi smo i došli ovdje u paru da vidimo ta neka druga razmišljanja“, podijelio je s nama svoje dojmove jedan par.

Davor Rostuhar je pak za Radio Ljubuški izjavio kako mu je drago da je imao čast biti prvi na ovom festivalu. Govoreći o filmu koji je prikazan večeras, ističe kako su njime htjeli prikazati raznolikost čovječanstva.

„Ja volim provocirati i „pikati“ u neke stereotipe i krive predrasude. Putovanja nam daju neku perspektivu da sagledamo svoj način života iz nekog šireg kuta i šireg pogleda, a ljudi koji ne putuju nemaju taj odmak. Onda mi koji putujemo imamo i odgovornost da pozovemo sve druge na razumijevanje i toleranciju tih drugačijih puteva, ne samo da mislimo da je to naše najbolje, jer u cijelom svijetu svi misle da je baš njihovo najbolje. Treba razbijati te predrasude, treba vidjeti da mi živimo u jednom multipleksu raznih društva, u jednoj vrlo kompleksnoj ravnoteži i da bi ravnotežu održavali moramo i bolje razumjeti jedni druge i svijet kako funkcionira“, poručio je.

 
index Instagram400x230 youtube