Raspored blagoslova polja u župi Studenci

Nakon dvadesetak godina Blagoslov polja u župi Presvetog Srca Isusova u Studencima „vratio“ se u sva rimokatolička groblja na području Župe.

Naime, početkom rata devedesetih godina iz objektivnih razloga tog običaja nije bilo, a kada je ponovo počeo nakon rata u župi su ostala četiri groblja s redovitim blagoslovom polja (G.Studenci, D.Studenci, Stubica i Dugandžije (Zvirovići), a u ostalim grobljima (zaseocima) slavljeni su zaštitnici, Prćavci (Mala Gospa), Zvirovići (Sv.Ivan Krstitelj – groblje), Bitunjani (Sv.Ana) i Trseljevina (Sv.Nikola Tavelić).

Novi studenački župnik (od ruja 2021.godine) don Ivan Perić kratko i jasno je kazao: „Ili će blagoslov biti na svim grobljima ili ga neće biti. A bit će ga po slijedećem rasporedu:

25.4. Bitunjani (Zvirovići) u 11 sati

1.5. G.Studenci u 12 sati

8.5. Stubica u 9,30 i Trseljevina u 12 sati

22. 5. Prćavci u 12 sati

5.6. Dugandžije (Zvirovići) u 10 sati i D.Studenci u 12 sati

25.6. sv.Ivan Zvirovići u 11 sati

Radi pojašnjena, studenačku župu čine četiri mjesne zajednice, Studenci i Stubica (Grad Ljubuški), te Zvirovići i Prćavci (Grad Čapljina). Na području Studenaca tri su groblja, svetog Ivana apostola u G.Studencima, svetog Josipa u D. Studencima i svetog Nikole Tavelića na Trseljevini. Također, na području Zvirovića tri su groblja: u Dugandžijama, Bitunjanima i Zvirovićima (Šimovići), te Tomića groblje koje je uređeno u spomen na Tomiće koji su ubijeni za vrijeme turskog zuluma na kojem nema blagoslova polja. U Stubici i Prćavcima po jedno je groblje.

 
index Instagram400x230 youtube