Svečano misno slavlje na Hardomilju povodom blagdana sv. Stjepana Prvomučenika [foto]

Proslava blagdana sv. Stjepana Prvomučenika na Starom Hardomilju svake godine okupi brojne domaće, ali i iseljene Hardomiljčane, koji ne zaboravljaju svoje korijene. Najveći je to događaj u župi Humac, poslije proslave blagdana sv. Ante, kojem, tradicionalno, prethodi trodnevna duhovna priprava.

Posebno svečano bilo je i jučer na misnom slavlju koje je predvodio fra Branimir Musa u koncelebraciji s humačkim gvardijanom fra Dariom Dodigom, fra Ivanom Borasom i fra Robertom Pejičićem.

„Tamo gdje jesi, neka ti uvijek bude na pameti ono što bi željela tvoja majka i otac. Tamo gdje živiš i radiš, budi se i sanjaj ovaj komad zemlje. Ovo je mučenička zemlja i zato su uzeli i mučenika Stjepana za zaštitnika. Nisu uzeli Ivana, apostola ljubavi, nego baš mučenika, jer ih je muka natjerala. Budi svoj i ne daj svog. Nemoj da te osvoje praznine tuđih podneblja i upamti da nigdje nije tako lijepo i toplo kao ovdje uz Trebižat i na Hardomilju. Brate i sestro, tu su tvoji koraci, tu su tvoje stope i ako to zaboraviš, možeš se progledavati koliko hoćeš i svaki put kad se progledaš napiši da si izdajnik. Nemoj izdati nikada svoje“, kazao je, između ostalog, fra Branimir u svojoj propovijedi.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa „Benedictus“, a priliku za nastup, poslije svete mise, imali su i članovi HKUD-a „Sv. Ante“.

Kažimo i to kako je proslava tradicionalnog Stipandana, osim trodnevne duhovne priprave, obilježena je i s nekoliko kulturnih programa, a riječ je o svjedočanstvu bivšeg ovisnika Gorana Ćurkovića te predstavi „Mrginji su u glavi“ u izvedbi glumaca amatera Kluba kulture „Libuša“.

Franjevački samostan i župa sv. Ante Humac te IED Herc Info bili su organizatori navedenih događaja, a proslavu i susret Hardomiljčana potpomogli su Grad Ljubuški i gradonačelnik Nevenko Barbarić te Ministarstvo financija ZHŽ-a i ministar Toni Kraljević.

hardomilje

hardomilje1

hardomilje3

 

 
index Instagram400x230 youtube