Pročitajte jutarnje vijesti IKS Portala

Pročitaj najnovije vijesti iz Ljubuškog, regije i svijeta. Provjerene informacije i analize. IKS Portal Ljubuški.

Ljubuški i ŽZH

  • Trećeg dana Međunarodnog sajma gospodarstva “Mostar 2022.” uz političare koji su i obilazili sajam, štandove su razgledali i posjetitelji, izlagači su se međusobno družili, a među njima je bilo i dosta onih iz Ljubuškog. Na samom ulazu u Paviljon 1 posjetiteljima se ove godine na zajedničkom štandu predstavlja Županija Zapadnohercegovačka sa gradovima Ljubuški i Široki Brijeg, te općinama Posušje i Grude. Helena Radić, jedna od osnivačica brenda Lola.tees za Radio Ljubuški je izjavila kako su sretni jer su od grada Ljubuškog odabrani da predstavljaju naš grad. „Prvi put nastupamo na sajmu. Upoznali smo zanimljive ljude, zanimljive brendove, ostvarili smo neke nove poslovne kontakte, ali i obnovili stare“, izjavila je Radić.
  • Veliki broj posjetitelja privukao je i štand Županije Zapadnohercegovačke gdje je bila velika gužva. Posjetitelji su došli na štand koji je 2019. godine dobio nagradu za najbolji štand i htjeli su vidjeti što oni nude u svojoj turističkoj ponudi.
  • U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 45 osoba, od čega su dvije osobe retestirane. Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirano je sedam novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Posušja tri ženske, Gruda dvije (jedna muška i jedna ženska) te Širokog Brijega dvije ženske osobe.

Hrvatska i regija

  • Na dan utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane danas će biti upriličena središnja svečanost u Mostaru kada je predviđeno polaganje cvijeća i svijeća na grobu generala Miće Lasića kojemu se taj dan obilježava i godišnjica smrti. Svečana akademija prigodnog programa bit će održana istog dana u Kosači s početkom u 12 sati na kojoj će se, među ostalim, obratiti politički vrh Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Na svečanost, podsjetimo, dolazi i predsjednik RH Zoran Milanović.
  • Dvije bitne promjene nastupile ovom novom odlukom Stožera – prva se odnosi na građane Europske unije koji dolaze iz EU-a u Republiku Hrvatsku i oni ne moraju ispunjavati ove epidemiološke uvjete, ne moraju imati COVID potvrdu.Druga značajna promjena odnosi se na građane koji dolaze iz trećih zemalja, primjerice iz susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore. Građani tih zemalja više ne moraju ispuniti epidemiološki dio – moraju biti ili cijepljeni, ili preboljeti COVID-19 ili biti testirani.Brojni Hrvati koji žive u BiH imaju i hrvatsko državljanstvo. Na pitanje koje pravilo za njih vrijedi, Tomislavom Kufnerom, voditeljem Službe granične policije za susjedne zemlje Ravnateljstva policije je kazao kako je pravilo jednako za sve koji dolaze iz trećih zemalja – oni će morati ispuniti taj epidemiološki dio.
  • Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji u vezi s financijskom potporom iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Šport

  • U prvom susretu četvrtfinala Europske lige Eintracht je u Frankfurtu odigrao 1-1 protiv Barcelona, a identičnim rezultatom je zavšio i susret između West Hama i Lyona. Braga je pobijedila Rangers sa 1-0, dok su u prvom susretu dana RB Leipzig i Atalanta također odigrali 1-1. Uzvratni susreti su 14. travnja.
  • Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza donio je nova pravila financijskog “fair-playa” za klubove. Prema novom pravilniku, koji na snagu stupa u lipnju ove godine, ali će biti implementiran postupno tijekom sljedeće tri godine kako bi se klubovima dalo vrijeme za prilagodbu, maksimalan mogući iznos kojega će klubovi moći potrošiti na plaće igrača i transfere bit će 70 posto ukupnih prihoda, prenosi Hina.
  • Poznati svi parovi četvrtfinala Lige prvaka u rukometu, a snage će odmjeriti Vezsprem - Aalborg, Montpellier - Vive Kielce, Flensburg - Barcelona, te PSG - THW Kiel.

Dogodilo se na današnji dan 8. travnja

  • Danas se navršava trideset godina od avionskog napada na selo Lipno.Srpsko i yugo zrakoplovstvo je zrakopolovom MiG-29Bs. bombardiralo selo Lipno. S dvjema bombama zvanim krmače koje su bile ukupne težine 1000 kilograma. Borbeni zrakoplovi JNA bombardirali su crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, te su ju lakše oštetili. Tom prilikom oštećene su mnoge obiteljske kuće, a pala je i ljudska žrtva. Ante Šaravanja zv. Anta od detonacije zadobio ozljede unutarnjeg krvarenja od kojih je nakon mjesec dana preminuo.
  • Na današnji dan 8. travnja 1992. godine osnovano je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) – vojska koja je dala najveći doprinos obrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine. HVO je imao ključnu i najveću ulogu u obrani Bosne i Hercegovine 1992. godine. U jednom trenutku srpska vojska je držala i etnički očistila od Hrvata i muslimana gotovo 70% BiH.Tek nakon Oluje i sloma genocidne i četničke SAO Krajine, HVO i HV kreću u oslobađanje BiH, i tada im se pridružuje i Armija BiH. Stoga je oslobađanje velikih dijelova i prestanak rata u Bosni i Hercegovini ponajviše zasluga Hrvata.
  • Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od najpoznatijih i najbitnijih djela antičke grčke umjetnosti. Mramorni kip visok 203 centimetra izrađen je između 130. i 100. godine pr.K., vjeruje se da ga je izradio Alexandros Antiohijski, a otkrio ga je francuski mornarički časnik Olivier Voutier. Drugi časnik, Jules Dumont d'Urville prepoznao je unatoč oštećenju (polomljenom nosu) vrijednost skulpture te se potrudio da ju preko francuskog veleposlanika u Turskoj otkupi što im je i pošlo za rukom no tek nakon otpora lokalnog grčkog stanovništva s kojima su se francuski mornari čak i sukobili prilikom čega su s kipa otkinute obje ruke. Kip je danas izložen u muzeju Louvre u Parizu.
  • Treća Francuska Republika i Ujedinjeno Kraljestvo 1904. godine potpisali su tzv. Srdačni savez kojime je, uz direktne dogovore o kolonijalnim odnosima, završilo gotovo tisućljetno neprijateljstvo između te dvije svjetske sile. Uz anglo-ruski i francusko-ruski ugovor, taj je sporazum kasnije postao dio Trojnog ugovora između Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Rusije koji je zacrtao političko-ekonomsku suradnju i odnose snaga koji su prethodili I. svjetskom ratu.
  • 1946. godine održana je posljednja sjednica Lige Naroda, organizacije predhodnice Ujedinjenih Naroda. Liga Naroda nastala je kao posljedica Versajskog ugovora 1919.-1920. a u vremenu svoje najveće snage što je bilo 1935. brojala je 58 članica. Organizacija je za cilj imala očuvanje prava čovjeka, razoružavanje, prevenciju rata kroz principe kolektivne sigurnosti, pregovaračko rješavanje međunarodnih sporova, diplomatičnost i globalno poboljšanje kvalitete života, no nakon završetka II. svjetskog rata uviđena je njezina neučinkovitost te je raspuštena.
  • Sueski kanal je nakon egipatske nacionalizacije koja je godinu ranije uzrokovala Suesku krizu, ponovno otvoren za promet 1957. godine. Uslijed velikih napetosti između Egipta s jedne i Izraela koji je imao otvorenu potporu Velike Britanije i Francuske s druge strane, područje kanala je uz velike napore UN-a uspješno demilitarizirano nakon čega je uspostavljen brodski promet.
  • 2004. godine između sudanske vlade i dvije pobunjeničke skupine, Sudanskom oslobodilačkom vojskom i Pokretom za pravdu i jednakost, potpisan je sporazum o prekidu vatre čime je trebao biti okončan sukob u Darfuru. Sporazum je potpisan i između Čada i Afričke Unije, no do mira ipak nije došlo jer je skupina Nacionalni Pokret za reformu i razvoj koja se odvojila od Pokreta za pravdu i jednakost, nastavila s oružanom borbom.
  • Danski stolar Ole Kirk Christiansen, 13. po redu sin siromašnog farmera koji se nakon gubitka posla počeo baviti izradom drvenih igračaka, a kasnije osmislio i stvorio globalno popularnu liniju dječjih igračaka Lego, rođen je u zapadnoj Danskoj 1891. godine.
  • Hrvatska operna pjevačica Ljubica Oblak-Strozzi, izražajan dramski sopran i jedna od najvećih interprekinja svojeg vremena, rođena je 1896. godine u Sarajevu.
  • Hrvatski književnik, filozof, sociolog i psiholog Rudi Supek, inicijator i jedan od osnivača Korčulanske ljetne škole, urednik časopisa Praxis, utemeljitelj i urednik časopisa pogledi, te autor brojnih književnih radova, rođen je u Zagrebu 1913. godine.
  • Hrvatski fizičar, filozof, pisac i humanist Ivan Supek, u dva navrata predsjednik HAZU-a, žustri kritičar procesa globalizacije i zagovornik teze o socijalnoj jednakosti i miru, rođen je 1915. godine u Zagrebu.
  • Diplomat i bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan, od listopada 1995. posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju, rođen je u Kumasi u Gani 1938. godine.
  • Američka glumica Robin Wright Penn, proslavljena ulogom Kelly Capwell u sapunici Santa Barbara i kasnije filmom Forrest Gump, rođena je 1966. godine u Dallasu.
  • Hrvatski nogometaš Tomo Šokota, najbolji strijelac prve HNL u sezonama 1999.-2001. rođen je u Zagrebu 1977. godine.

Vremenska prognoza Ljubuški

ljubuski.JPG

 

 
index Instagram400x230 youtube