Donosimo jutarnje vijesti IKS Portala

Pročitaj najnovije vijesti iz Ljubuškog, regije i svijeta. Provjerene informacije i analize. IKS Portal Ljubuški.

Ljubuški i ŽZH

  • Povodom 30. obljetnice utemeljenja HVO-a, u Ljubuškom na trgu dr. Franje Tuđmana kod spomenika svim žrtvama ratova zajednički vijenac položili i svijeće upalili predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH. Podsjetimo, program obilježavanja 30. obljetnice HVO-a obuhvaća 43 grada i mjesta, a središnja svečanost održat će se u Mostaru u petak, 8. travnja. Prigodan program započet će u 10 sati i 30 minuta služenjem svete mise u mostarskoj katedrali, nakon čega će uslijediti mimohod s ratnim zastavama do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje će biti položeni vijenci i svijeće ispred središnjeg spomenika.
  • Javno poduzeće „Parkovi“ d.o.o. Ljubuški obavještava cijenjene potrošače da se obavijest o pojavi mutnoće vode, objavljena dana 01. travnja 2022. godine, stavlja izvan snage, te da se voda iz vodoopskrbnog sustava može koristiti za piće.
  • Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirano je 14 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Posušja šest (dvoje muških i četiri ženske), Širokog Brijega pet (dvoje muških i tri ženske), Gruda dvije (jedna muška i jedna ženska) te Ljubuškog jedna ženska osoba.Od prisustva koronavirusa oporavilo se 46 osoba, iz Posušja 19, Ljubuškog 14, Širokog Brijega sedam te Gruda šest osoba.
  • Pripadnici policije MUP-a ŽZH uhitili su osumnjičenog T.K. za kojim su tragali u utorak zbog ubojstva u Kočerinu kod Širokog Brijega, potvrđeno je iz MUP-a Županije Zapadnohercegovačke.
  • Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je Javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH na službenoj stranici Ministarstava obrane BiH (www.mod.gov.ba). Raspisanim oglasom planiran je prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu.

Hrvatska i regija

  • Ukidanje ograničenja radnog vremena i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem trenutno raspravljaju Nacionalni stožer civilne zaštite RH i epidemiolozi.
  • U utorak je u Mostaru svečano otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru.Prigodno su se obratili direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, koji je sajam proglasio otvorenim
  • U Mostaru održan sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.
  • Hrvatski premijer Andrej Plenković, obraćajući se prigodno visokim dužnosnicima na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, apelirao je na lidere bošnjačkih I hrvatskih političkih stranaka u Federaciji BiH da ulože dodatne napore, obnove partnerstvo i savezništvo kako bi postigli dogovor o reformi Izbornog zakona.

Dogodilo se na današnji dan

  • Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je izgrađen Redout Duijnhoop, zemljano-drvena utvrda, koju je deset godina kasnije zamijenila veća utvrda Dobre nade oko koje je polako rastao grad Cape Town, danas drugi po veličini južnoafrički grad.
  • Dosad najsnažniji potres u Dubrovniku bio je onaj 6. travnja 1667. godine jačine 7,4 stupnjeva po Richteru. Jedan je to od najjačih potresa koji su pogodili neko područje današnje Hrvatske. Poginulo je pet tisuća ljudi što je bilo oko 80 posto tadašnjeg stanovništva Dubrovnika. Ovo je bila najveća katastrofa u dotadašnjih 1200 godina povijesti Dubrovnika.
  • 1869. godine patentiran je celuloid, prva termoplastika koja se u početku zbog jednostavnog oblikovanja masovno koristila kao zamjena za slonovaču, a tek je kroz 20 godina bila primjenjena u filmografiji. Zbog svoje visoke zapaljivosti celuloid je s vremenom izašao iz široke uporabe, a danas se još može pronaći u primjerice lopticama za stolni tenis i trzalicama za gitare.
  • U Ateni su 1896. godine otvorene prve moderne Olimpijske igre. Ideja antičkih igara, koje je nakon priznavanja kršćanstva službenom religijom Rimskog carstva 391. godine ukinuo car Teodozije, polako se vraćala u Europu još od 17. stoljeća kada su neka sportska natjecanja približno slična Olimpijadi održavana u Engleskoj, Francuskoj i Grčkoj, no bez međunarodnog karaktera i značaja. Zanimanje za Olimpijadu posebno je poraslo u 19. stoljeću kada su se arheolozi zainteresirali za fenomen antičkih igara te ih počeli temeljito istraživati prilikom čega su otkriveni i ostaci antičke Olimpije. Ocem modernih igara smatra se francuski barun Pierre de Coubertin koji je na kongresu na Pariškom sveučilištu Sorbonni 1894. iznio ideju međunarodnog sportskog natjecanja koje će prenositi ideju zajedništva. Prijedlog se svidio okupljenima te je odlučeno da se prve Olimpijske igre modernog doba, nazvane Igre prve Olimpijade, održe 1896. godine u Ateni, u njihovoj domovini Grčkoj, gdje su rođene 2.672 godine ranije. Radi organizacije Igara utemeljen je Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a čast da mu postane prvim predsjednikom dobio je Demetrios Vikelas.
  • Sjedinjene Američke Države 1917. godine su objavile rat Njemačkoj ukljičivši se tako u I. Svjetski rat. Objava rata uslijedila je nakon obraćanja predsjednika Woodrowa Wilsona Kongresu prilikom čega je naglasak stavljen na napadne njemačkih podmornica na američke trgovačke brodove što je Wilson opisao izjavivši: "Roba i brodovi mogu biti otplaćeni, ali životi nedužnih ne mogu. Trenutni njemački podmornički rat protiv trgovine je rat protiv čovječanstva."
  • Prije 37 godina, 6. travnja 1985. godine, dogodila se najveća tragedija u novijoj hercegovačkoj povijesti.Čak 36 života ugašeno je pri slijetanju autobusa s ceste u Jablaničko jezero u Papraskom, u blizini restorana Bagrem, pokraj magistralne ceste Sarajevo – Mostar. Nesretnih 35 radnika mostarskoga Javnog poduzeća Parkovi, starosti od 20 do 50 godina, iza kojih je ostalo više od 80 maloljetne djece, utopilo se, a tom prilikom smrtno je stradao i jedan električar koji je u kritično vrijeme radio na stupu pored jezera.
  • Talijanski renesansni slikar i arhitekt Raffaello Santi, u čijem je slikarstvu do punog izražaja došla Visoka renesansa, uz Michelangela i Leonarda da Vincija jedan od trojice velikana tog umjetničkog perioda, rođen je u talijanskom Urbinu 1483. godine. Hrvatski filozof i znanstvenik Stjepan Gradić, diplomatski predstavnik Dubrovačke Republike pri Svetoj Stolici, glavni upravitelj Vatikanske knjižnice, prevoditelj djela klasičnih autora te autor brojnih djela u duhu aristotelizma i skolastičke filozofije, rođen je 1613. godine u Dubrovniku. Hrvatski učitelj i prirodoslovac Dragutin Hirc, istaknuti istraživač hrvatske flore, geograf i speleolog, te prvi urednik Hrvatskog planinara, rođen je 1853. godine u Zagrebu. Američki glumac Billy Dee Williams, najpoznatiji po ulozi Landa Calrissiana u filmskom serijalu Star Wars, rođen je u New Yorku 1937. godine. Američki glumac John Ratzenberger, najpoznatiji kao Cliff Clavin iz sitcoma Cheers, te ulogama u filmovima Firefox; A Bridge Too Far i Superman, rođen je 1947. godine u Bridgeportu u Connecticutu. Američki kazališni i filmski glumac Paul Rudd, poznat po ulogama u filmovima Romeo + Juliet, The Great Gatsby, The Cider House Rules, The Shape of Things i Over Her Dead Body, rođen je u New Jerseyju 1969. godine. Hrvatski nogometni reprezentativac Robert Kovač rođen je 1974. godine u Berlinu.

Vremenska prognoza Ljubuški

ljubuski.JPG

 

 
index Instagram400x230 youtube