Pogledajte jutarnje vijesti IKS Portala

Pročitaj najnovije vijesti iz Ljubuškog, regije i svijeta. Provjerene informacije i analize. IKS Portal Ljubuški.

Ljubuški i ŽZH

  • Služba za stambeno – komunalne poslove Grada Ljubuškog obavještava sveukupnu javnost da su u od 05. travnja 2022. godine i u narednih 40 dana u vremenskom razdoblju od 08-16 sati planirani radovi na izgradnji kanalizacijske mreže-zapadni krak, dionica glavne gradske ulice Hercega Stjepana Kosače na magistralnoj cesti M6 uz produženje u slučaju nepredviđenih situacija, te će doći do izmjene režima prometa (naizmjenično propuštanje vozila-semafori).
  • Školska problematika u Ljubuškom bila je aktualna na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuškog. Šest točaka dnevnog reda bilo je posvećeno radu škola, dviju srednjih, triju osnovnih i glazbene škole. Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić osvrnuo se na aktivnosti koje su Gradska uprava i Županija provodili i provode u ljubuškim školama.
  • Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke započeo je s izradom sanitarnih knjižica.Uzorci se uzimaju od ponedjeljka do srijede od 8:00 do 15:00 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH koje se nalaze u Ulici Stjepana Radića 1 u Grudama (iza Doma zdravlja).Cijena sanitarne knjižice za fizičke osobe koje dođu u prostorije Zavoda iznosi 29 KM dok je za pravne osobe cijena po dogovoru ovisno o lokaciji i potrebi terenskog dolaska.Sve dodatne informacije o sanitarnim knjižicama možete dobiti na broj 063/062-073 od ponedjeljka do petka u razdoblju od 12:00 do 14:00 sati.
  • U ponedjeljak 4. travnja 2022. godine iznenada je preminuo poznati širokobriješki gospodarstvenik Josip Kožul.Godinama je vrijedno gradio svoj posao kao uspješan gospodarstvenik. Bio je vlasnik poduzeća A3 i TT Kabeli. Bio je veliki zaljubljenik u Hrvatski košarkaški klub Široki i jedan od najzaslužnijih ljudi za velike uspjeha kluba s Pecare.
  • U utorak, 05. travnja 2022. godine bit će svečano otvoren 23. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji će trajati do 09. travnja 2022. godine.Uz putovanje pomoću VR tehnologije kroz neke od najljepših naših turističkih atrakcija, posjetitelji će moći biciklirati pomoću stimulatora bicikliranja kroz lokalne i tematske biciklističke rute u Zapadnoj Hercegovini.Županija Zapadnohercegovačka, zajedno s gradovima Široki Brijeg i Ljubuški i općinama Grude i Posušje predstavlja se na ovogodišnjem sajmu na zajedničkom štandu na zanimljiv i kreativan način.

Hrvatska i regija

  • Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjednici stranaka HNS-a održat će sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.
    Sastanak će se održati danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom 15 sati.
  • Hrvatska i SAD će potpisati ugovor o ulasku Hrvatske u Global Entry program, koji će nekim hrvatskim državljanima, uz još samo tri europske zemlje, omogućiti privilegiran ulazak u SAD, objavila je zamjenica američke ministrice trgovine Marisa Lago.
  • Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović “čestitao” je građanima Srbije na izbornim rezultatima kroz smijeh, naglasivši kako se “Srbija mora odlučiti gdje je i na kojoj strani”. Osvrnuo se i na Bosnu i Hercegovinu poručivši kako “BiH ne bi opstala da joj Hrvatska nije pomogla”.
  • U 78. godini je u ponedjeljak umro Petar Skansi, košarkaš i trener koji je ostao zapamćen kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.S reprezentacijom bivše države je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 1968., zlato na SP-u 1970. u Jugoslaviji, srebro na SP-u 1967. u Meksiku i srebro na EP-u 1965. u SSSR-u.
  • Šahtarovi nogometaši dobili su odobrenje ukrajinske vlasti da napuste Ukrajinu, koja je pod ruskom invazijom. U Turskoj će igrači Šahtara trenirati i odigrati nekoliko humanitarnih utakmica. Potvrdio je to sportski direktor kluba Darijo Srna.“Dobili smo odobrenje od UEFA-e da budemo domaćini nekoliko prijateljskih utakmica. Zbog toga su naši ukrajinski igrači dobili dopuštenje za napuštanje zemlje”, kaže legendarni hrvatski kapetan za portal Tribuna pa otkriva:“S utakmicama ćemo početi u Turskoj, 13. travnja s Bešiktašom, 19. travnja s Fenerbahčeom, a potom ćemo igrati sa Sevillom, Hajdukom, PSG-om i Lazijom.”

Dogodilo se na današnji dan

  • Obljetnica smrti
    1994 - Na današnji dan 1994. godine Kurt Cobain, frontman grupe Nirvana, izvršio je samoubojstvo
  • Povijesni događaji
    1242 - Ni Bonaparte (1812.) ni Hitler (1941.) izgleda nisu dobro pazili pri učenju povijesti. Da jesu znali bi kako su se u napadu na Rusiju proveli drugi prije njih. #NDD 1242. godine Teutonski vitezovi su na zaleđenom Čudskom jezeru (na rusko-estonskoj granici) vodili bitku protiv vojske novgorodskog princa Aleksandra Nevskog. Teutoncima nije pomoglo ni to što su navodno vodili sveti rat protiv poganskih ortodoksnih kršćana. Klizav "teren" je zaustavio teutonski prodor na istok. Kad smo već spomenuli onu prvu dvojicu dodajmo još da se u Rusiji 1707. godine "nasanjkao" i švedski kralj Karlo XII.
    1992 - Opsada Sarajeva počela je na danasnji dan 1992. godine tijekom održavanja demonstracija za mir. Snajperisti su otvorili vatru na ljude i ubili Suadu Dilberović i Olgu Sučić - prve žrtve opsade Sarajeva, a most na kojem su ubijene danas nosi njihova imena. Opsada je trajala 1425 dana.
  • Rođendani
    1900 - Izvrsni američki glumac, dobitnik dvaju Oscara, Spencer Bonaventure Tracy rodio se na današnji dan 1900. godine (u. 10. 6. 1967.)
    1908 - Dirigent Herbert von Karajan rođen je u Salzburgu 5. travnja 1908. godine. Karajan je oduševljavao poklonike klasične glazbe, šireći ujedno njihov krug, što je, uz ostalo, bio rezultat njegova opsežnog audio i vizualnog opusa. Dominirajući pozornicom svojom dojmljivom figurom, teatralno razbarušene kose i prodorno plavih očiju, dirigent Herbert von Karajan je glazbi i prostoru oko sebe davao mističan ugođaj.
    1954 - Stanard "Stan" Ridgway, američki pjevač, kantautor, glazbeni producent i multi-instrumentalist, rodio se na današnji dan 1954. godine
  • Zanimljivosti
    1722 - Na Uskrs (na današnji dan!) 1722. nizozemski moreplovci su stigli do otoka Rapa Nui - danas Uskršnji otok. Posebni su po gotovo 900 kipova (moai) o kojima još i danas znamo vrlo malo.
    1874 - 5. travnja 1874. godine praizvedena ja opereta Šišmiš. Opereta Šišmiš imala je velik uspjeh. Već su se sljedećeg jutra arije pjevale i zviždukale. Proslavljeni kralj valcera postao je i operetni kralj. Nakon Šišmiša skladao je još 23 operete među kojima su najpopularnije Noć u Veneciji i Barun Ciganin. Johann Strauss mlađi umro je u Beču 3. lipnja 1899. u sedamdeset i trećoj godini.

Vremenska prognoza Ljubuški

ljubuski.JPG

 

 

 

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 05 Travanj 2022 10:02
 
index Instagram400x230 youtube