Intervju s Ilijom Penavom voditeljem ženske klape "Izvor"

Predstojeći nastup klape Izvor bit će 29. ožujka, s početkom u 19 sati, u Kulturnom centru u Ljubuškom na promociji zbirke poezije Vapaj Bogu autora Ivice Vizentanera.

Što ste za ovu prigodu pripremili?

Budući da se, kako je svima i znano, nalazimo u korizmenom vremenu, a i tematika zbirke Vapaj Bogu autora Vizentanera je duhovnog karaktera, odlučili smo se za pjesme koje odgovaraju tomu karakteru.

Stoga smo, razmišljajući, došli do ideje da to budu: Prosti moj Bože, Kao košuta te Tebe tražim. 

Ovom prigodom pozivam žitelje Ljubuškog da dođu na promociju, samim time i da poslušaju našu izvedbu navedenih pjesama.

Od kada djeluje ženska klapa Izvor i koliko članova broji te da li ste otvoreni za primitak novih članica?

Klapa „Izvor“ djeluje nepune dvije godine, dolazi iz Studenaca, malog mjesta pokraj Ljubuškoga. Studenci su inače poznati po bogatstvu mnogobrojnih izvora pa od tud i dolazi simbolično ime ove klape.Klapa je nastala na inicijativu članica pjevačke skupine koja joj je i prethodila.Druženje, učenje, a ponajviše uživanje u klapskoj pjesmi, motivi su ovoj klapi za daljnji rad i usavršavanje. Klapa broji osam članica. Uvijek smo otvoreni za pojačanje, kako stara uzrečica kaže „Od viška glava ne boli“, tako i nas ne može biti previše. Ukoliko neka od čitateljica bude zainteresirana, neka se slobodno javi.

Kako se pripremate za svoje nastupe?

Svakom nastupu prethode probe koje su jedan od najvažnijih čimbenika dobrog pjevanja. Često kažu kako je uspjeh rezultat 90% rada i 10% talenta. Na probama oblikujemo pjesme te taj proizvod krajnji slušatelj može osjetiti na nastupu. Također, svatko usvaja svoju melodiju koja prilikom spajanja, kada svi skupa zapjevaju, bude ugodna uhu. Probe često traju i do sat i pol vremena. Na probama ne nedostaje i smjeha koji sav taj posao čini lakšim.

Gdje ste sve do sada nastupali i koji vam je nastup ostao u posebnom sjećanju?

 Do sada smo imali priliku nastupati na raznim manifestacijama u organizaciji kulturnog centra i grada Ljubuški (kulturno ljeto, izložbe, predstavljanje knjiga i zbirki pjesama…). Sudjelovali smo i na festivalu klapske pisme Posušje, te na međunarodnom susretu klapa u Trebižatu.

Svaki nastup zauzima određeno mjesto u našem srcu, te svaki donosi određeno uzbuđenje, adrenalin pa i tremu te je stoga jako teško i izdvojiti pojedino događanje. Događaj koji će nam zasigurno ostati zauvijek u sjećanju je FKP Posušje, gdje smo nastupali kao debitanti te se po prvi put imali priliku, u natjecateljskom duhu, susresti sa klapama iz cijele RH.

Je li u planu imate snimiti neku autorsku pjesmu?

 U planu nam je snimiti našu pjesmu te smo se počeli angažirati oko toga. Svaki projekt zahtjeva određeni rad i vrijeme kako bi se mislilo i na najmanje detalje te to isto vrijedi i za pjesmu. Nadam se da ćemo u skoro vrijeme moći razgovarati i na tu temu.

Možemo li uskoro očekivati koncert klape Izvor u Ljubuškom?

San svake klape su i koncerti koji iziskuju jako velik trud i pripreme, od usvajanja repertoara, pa do same organizacije. Ljudi u našoj regiji, barem po nekom mom iskustvu, su ljubitelji klapske pjesme, te često vole poslušati dobru klapsku pjesmu. Smatram da našim krajevima nedostaje takvih događanja. Inicijativa postoji, nedavno nam je predloženo upravo od strane Ivice Vizentanera, voditelja Knjižnice Ljubuški, da predstojeće ljeto, u okviru manifestacije "Ljubuško kulturno ljeto", u organizaciji JU "KŠC" Ljubuški, Grada Ljubuški i naše klape Izvor upriličimo koncert klapa na kojemu bi nastupile klape iz Hercegovine i Dalmacije. Uvjerenja sam da će do navedene manifestacije i doći na radost svih ljubitelja klapske glazbe.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 24 Ožujak 2022 18:25
 
index Instagram400x230 youtube