Sveta Misa za pobijene franjevce i žrtve drugog svjetskog i Domovinskog rata

U nedjelju navečer u novoj crkvi svetog Ante na Humcu slavljena je sveta misa za pobijene franjevce u drugom svjetskom ratu i poraću, te za žrtve drugog svjetskog i Domovinskog rata s područja Ljubuškog.

Prije početka svete Mise u crkvu su ušli mladi iz župe Humac s upaljenim svijećama, njih 66 za isto toliko pobijenih franjevaca na kraju i poslije drugog svjetskog rata koje su partizanske horde pobile na Širokom Brijegu i diljem Hercegovine i Dalmacije. Nakon toga pročitana su imena pobijenih fratara, časnih sestara, đakona i trojice dijecezanskih svećenika iz Ljubuškog, a potom i broj poginulih i ubijenih po selima iz ljubuškog kraja. Preko dvije tisuće i tristo žrtava, svećenika i branitelja, imao je Ljubuški u drugom svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu. Brojka od koje se ledi „krv u žilama“, a za koje nije nitko odgovarao.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je humački gvardijan fra Dario Dodig koji je u prigodnoj propovjedi naglasio riječi iz Lukina Evanđelja o Isusovu govoru na Gori, te gdje treba tražiti sreću, potkrijepivši to slikovitim primjerima.

Na kraju svete Mise fra Dario je zahvalio gvardijanima i župnicima iz samostana i župa iz okolice koji su došli slaviti svetu Misu na kojoj je koncelebriralo dvadesetak svećenika. Također, zahvalio je mladima iz župe, te velikom župnom zboru koji u svim prigodama, a osobito u svečanim kao večeras, lijepim liturgijskim pjevanjem uveliča misno slavlje.

 
index Instagram400x230 youtube