Ceste se dvaput žalile: Kružni ostaje u Ljubuškom

Federalna uprava za inspekcijske poslove prošle godine naložila je uklanjanje kružnog toka na magistralnoj cesti M-6 na dionici između Ljubuškog i Gruda.

“U skladu s odredbama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i propisa donesenih za njegovo provođenje, federalni građevinski inspektor je, u postupku provođenja inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti, dana 24.2.2021. godine izvršio inspekcijski nadzor nad postupanjem sudionika u građenju u svojstvu investitora, odnosno izgradnji kružnog toka na magistralnoj cesti M-6 na dionici između Gruda i Ljubuškog. Shodno nalazima inspekcijskog nadzora, postupajući federalni inspektor je dana 3.3.2021. godine investitoru radova izdao rješenje broj: UP1-10-19-2-00732/2021-1002-2-P, kojim se nalaže upravna mjera uklanjanja izgrađenog objekta, te uspostavljanje prijašnjeg stanja dijela magistralnog puta, na koje je izvođač radova u zakonskom roku, dana 9.3.2021. uputio žalbu”, stajalo je tada u službenom priopćenju FUZIP-a.

Skoro godinu dana kasnije priča je dobila potpuno drugi epilog. Naime, nakon što su se JP Ceste dvaput žalile, kružni ipak ostaje na kružnom.

“Na rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove od 03.03.2021. godine, od strane JP Ceste FBiH je u zakonskom roku uložena žalba Federalnom ministarstvu prostornog uređenja (FMPU). Rješenjem FMPU od 28. 04. 2021. godine je poništeno i prvostupanjsko rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove i predmet vraćen na ponovni postupak. U ponovljenom postupku Federalna uprava za inspekcijske poslove je donijela rješenje 17. 05. 2021. kojim su naložene iste mjere. Na doneseno Rješenje je u zakonskom roku ponovno uložena žalba od strane JP Ceste FBiH, koja je uvažena od strane FMPU te je poništeno rješenje FUZIP-a. Rješenje FMPU-a od 09. 06. 2021. godine, doneseno po žalbi je konačno u upravnom postupku”, odgovorila je za Hercegovina.info Amela Vlajčić iz ureda za odnose s javnošću Cesta FBiH, a dopis potpisuje Ljubo Pravdić.

Kružni tok je sastavni dio I. faze Zapadne obilaznice Ljubuškog za koju je izdata građevinska dozvola od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke.

 

 
index Instagram400x230 youtube