U glavnom gradu Hrvata postoje tvrtke u kojima radnici rade četiri dana, a posao cvjeta

Nizozemac Jan De Jong, koji ima tvrtku u Zagrebu, od rujna uvodi četverodnevni radni tjedan.

Osim njega, vlasnica jedne zagrebačke tvrtke je još prije tri godine odlučila prijeći na takav model rada.

Renata Šeperić Petak direktorica je tvrtke Logička matrica (op.a. bave se pisanjem i provedbom EU projekata) koja je 2018. godine uvela skraćeni radni tjedan od četiri dana za svoje zaposlenike.

U intervjuu za Index otkrila je kako su se za prelazak na četverodnevni radni tjedan pripremali gotovo šest mjeseci, a najveća prednost tog tipa rada je efikasnost. Dodaje i da su produktivniji, što se vidi po rezultatima. Objasnila je i kako funkcionira taj model rada.

- Da bismo imali četverodnevni radni tjedan, vi morate raditi četiri dana po 10 sati jer je u Hrvatskoj norma radnog vremena 40 sati tjedno, iako bi po meni bilo bolje da je 36 sati. Da je tako, sigurno bih mogla zaposliti na neodređeno još dvoje, troje ljudi. Samo da za četiri sata smanje radni tjedan ili nam bar daju fleksibilnost da biramo hoćemo li imati punu normu od 36 ili 40, bilo bi nam još bolje. Inače, ima dana kad umiremo od posla, a ima dana kad je lakše. Prakticiramo i rad od kuće jer mi ne dolazimo na posao samo zato da smo došli, već dolazimo raditi - objašnjava Šeperić Petak.

Nakon prelaska na ovaj model, plaće su zaposlenicima porasle od 20 do 25 posto, otkrila je. Ističe i da je za uspjeh ovog modela najbitnije da su međuljudski odnosi dobri, kao i organizacija te komunikacija.

Tim modelom sad će i još jedna tvrtka u vlasnika spomenutog Nizozemca.

- Tvrtka Webpower Adria upravo je svojim zaposlenicima dala povećanje od 20%. Ne, ne u novcu, nego u slobodnom vremenu. Uvodimo četverodnevni radni tjedan - za istu plaću! Osim toga, odluka hoće li moje kolege raditi od kuće ili iz ureda, to je u potpunosti njihova odluka. Svi smo mi pojedinci s različitim sklonostima - napisao je Jan De Jong na svom LinkedIn profilu.

- Ako možemo raditi svoj posao s bilo kojeg mjesta, tko smo onda mi da kažemo da se treba raditi iz ureda? Čvrsto vjerujem u snažne riječi Sir Richarda Bransona: 'Ako se brinete za svoje osoblje, oni će se brinuti za vaše klijente.' Naš tim je bio oduševljen kad je čuo da od rujna počinjemo četverodnevni radni tjedan - stoji u objavi.

- Sljedeći im je zadatak međusobno se dogovoriti tko će koji dan uzeti slobodno, jer predstava se mora nastaviti. Naravno da ćemo našim dragim klijentima ostati na raspolaganju 5 dana u tjednu. Cilj uvođenja četverodnevnog radnog tjedna je smanjiti stres i povećati produktivnost - kao što su mnoga istraživanja pokazala da će to biti rezultat. Ne poznajem nijednu hrvatsku tvrtku koja to nudi, pa smo mi u Webpower Adria ponosni što smo među prvim tvrtkama u Hrvatskoj koje su uvele četverodnevni radni tjedan. Zar ne biste voljeli raditi četiri dana u tjednu za istu plaću? - navodi De Jong u postu na LinkedInu.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 30 Kolovoz 2021 08:41
 
index Instagram400x230 youtube