U Ljubuškom cijepljeno 1695 osoba, Pfizer najtraženije cjepivo

U Domu zdravlja Ljubuški proces cijepljenja počeo je sredinom ožujka, a do srijede ukupno je cijepljeno 1695 osoba, od čega je njih 1394 primilo obje doze cjepiva.

Podaci su to koje je Dnevnom listu ustupila Mirjana Džajić, glavna medicinska sestra u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Trenutačno na raspolaganju imamo AstraZenecu i Sinopharm, a dostupna su bila i cjepiva Pfizer i Sinovac. Mogu reći da ne opada zanimanje za cijepljenje, ljudi nas svakodnevno zovu, a trenutno ih oko 300 čeka na svoju dozu cjepiva, kazala nam je Džajić te dodala da su djelatnici DZ Ljubuški većinom cijepljeni AstraZenecom i Pfizerom.

I dalje je najveće zanimanje za Pfizer, no ne odbijaju se ni druge vrste cjepiva.

– Doze Pfizera koje imamo na stanju rezervirane su docjepljivanje drugom dozom, a što se tiče kineskih cjepiva Sinovac i Sinopharm, dosad ih je primilo oko 400 osoba. Kada je riječ o staračkim domovima, proces cijepljenja je završen, a na teren izlazimo onda kada pristignu novi štićenici, rekla je Džajić.

Osim u DZ Ljubuški, građani se mogu cijepiti i u obližnjim domovima zdravlja u Vrgorcu i Metkoviću, a kako saznajemo od naše sugovornice, za tu opciju odlučuju se najviše mlade osobe.

Kažimo i to kako u Domu zdravlja Ljubuški od 1. srpnja nude nove medicinske usluge – analizu serologije na Covid-19 – IgG i IgM protutijela i laboratorijske pretrage D-dimera.

Budući da ove usluge ne spadaju u obvezne laboratorijske pretrage koje se pružaju u sklopu primarne zdravstvene zaštite, Dom zdravlja Ljubuški navedene pretrage radi komercijalno.

Cijena nalaza serologije na Covid-19, odnosno IgM i IgG protutijela je 25 KM, a cijena nalaza D-dimera 15 KM.

 
index Instagram400x230 youtube