Čuveni ljubuški krompir bi mogao nestati s polica trgovina [video]

Vremenske prilike od početka godine nepovoljno su djelovale na ljubuški rani krompir, pa bi trgovine širom zemlje mogle ostati prazne i uskraćene za ovaj proizvod.

Iako su se poljoprivrednici potrudili sačuvati plod, veliki dio je propao, a štete su primorani sami sanirati.

Oko 15 kilometara udaljeno od Ljubuškog nalaze se seoska naselja na kojima poljoprivrednici primarno uzgajaju krompir, a zatim i ostale vrste voća i povrća. Proizvođači mladog krompira su se 2011. godine okupili oko popljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Ljubuški, te ih je do sada učlanjeno oko 180. Iako kažu da krompir nije organski, tvrde kako nije upitno da je svakako jedan od boljih koji se može naći na domaćem tržištu.

Za nekoliko dana će krompir iz plastenika već biti spreman za tržište, dok bi se vanjski trebao vaditi za nekoliko dana. Prema svemu sudeći, prije prvog svibnja to neće biti izvodivo. Iako su se poljoprivrednici potrudili spasiti plodove, nebriga nadležnih ostavlja posljedice.

- Ove godine led je prošarao, negdje je odnio dobro, negdje slabije, za razliku od prošle godine gdje je odnio komplet- Znači sve, nije ništa ostalo. Ove godine nismo ni prepustili slučaju. Većina ljudi je nešto branila, orošavanjem, prikrivanjem i folijom. Dakle, lani nas je naučilo pameti pa smo nešto spašavali, pojašnjava Dubravko Vukojević iz poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Ljubuški.

Prema riječima stručnjaka stradanja na području Hercegovine i južnih krajeva BiH, nesagledive su štete, bilo da se radi o povrtlarskoj ili voćnoj kulturi. Potrebno je, tvrde, uvesti mehanizme i načine pomoći kako bi se štete kompezirale.

Loši vremenski uvjeti predstavljaju dodatni udarac za poljoprivrednike koji već trpe zbog prekomjernog uvoza. Mogućnosti za očuvanje plodova postoje ali uz skupe sisteme za natapanje, što većina poljoprivrednika nije u mogućnosti sebi osigurati.

Detalje pogledajte u priči Samre Tufek.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 18 Travanj 2021 16:42
 
index Instagram400x230 youtube