Strukovna škola u Ljubuškom: Plan u bliskoj budućnosti izvoditi nastavu u jednoj smjeni

Zgrada Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića u Ljubuškom održava se i uređuje na početku svake školske godine, no potrebna su konkretnija ulaganja kako bi se riješili određeni problemi, među kojima je i izvođenje nastave u dvije smjene.

U informaciji koju potpisuje Mila Primorac, ravnateljica ove škole, navodi se kako zasad nisu u mogućnosti udovoljiti zahtjevima pojedinih roditelja koji žele da učenici nastavu pohađaju isključivo u jutarnjoj smjeni.

Aneks od šest učionica

Naime, nastava se trenutačno odvija u dvije smjene. Nastavu u prvoj smjeni pohađaju učenici u 15 odjela, a poslijepodnevnu smjenu učenici u 12 odjela. Zgrada ima ukupno 18 učionica, četiri kabineta, dok ostali prostor čine zbornica, knjižnica bez čitaonice, hodnici, arhiv, uredske i ostale potrebne prostorije.

Kako se navodi u informaciji, škola posjeduje projektnu dokumentaciju i lokacijsku dozvolu za dogradnju aneks objekta od šest učionica, a osim dogradnje, potrebna je i toplinska izolacija vanjskih zidova zgrade. U sljedećem razdoblju, između ostalog, potrebno je sanirati i dio krova koji prokišnjava, zamijeniti dotrajale školske ploče u učionicama, promijeniti inventar, osposobiti specijaliziranu učionicu s računalima…

U informaciji je ukazano i na problem učeničkog nanošenja materijalne štete, a zbog nedostatka sustava videonadzora, počinitelje je u većini slučajeva teško otkriti.

Upis u prve razrede u ovoj školskoj godini, nadalje se navodi, obavljen je u dva upisna roka i tri upisna kruga. Upisan je 151 učenik u sedam odjela, u više razrede upisano je 420 učenika, a od toga je 149 maturanata. U odnosu na prethodnu, ove godine u prve razrede upisano je 16 učenika manje.

Učeničke akcije

U školi djeluju literarna, sportska i dramska sekcija, no zbog uvedenih epidemioloških mjera njihov rad je u proteklom razdoblju bio onemogućen. Prvi put u školi je organizirano dobrovoljno darivanje krvi te je, kroz stručne razgovore s učenicima i roditeljima, ostvarena suradnja s Centrom za socijalni rad Ljubuški.

Učenici su sudjelovali u akcijama „Međunarodni dan srednjoškolaca“, „Socijalni dan“, u kvizu „Kvisko“, ali i u humanitarnoj akciji „Božić svima“ u suradnji s Centrom za socijalni rad Ljubuški i Crvenim križem Ljubuški. Vijeće učenika redovito organizira i humanitarne akcije za djecu kojoj je potrebna materijalna pomoć.

U informaciji je spomenuto i to kako su u školi, unatoč poteškoćama uzrokovanim koronavirusom, kraj prvog obrazovnog razdoblja dočekali zadovoljni te su se uspjeli izboriti s velikim pritiskom izostanaka učenika i djelatnika. Oko 30 učenika bilo je u samoizolaciji, a na koronavirus pozitivno je bilo pet učenika i osam djelatnika.

 
index Instagram400x230 youtube