Ljepotom i čistoćom vode rijeka Trebižat privlači kupače

Sva kupališta raspolažu lijepo uređenim plažama, restoranima, parkiralištem za automobile i mnogo prostora za odmor te opuštanje u hladovini vrba tik uz samu rijeku.

Svojom čistoćom, prekrasnim nebeskim plavetnilom vode te očaravajućom ljepotom nedirnutih krajolika kroz koje protječe, hercegovačka rijeka Trebižat svakoga ljeta na svoje obale privlači brojne kupače, međugorske hodočasnike i ostale posjetitelje, koji su željni “uživo” vidjeti, osjetiti i uživati u iskonskoj čistoći i potpuno sačuvanom okolišu.

Tu hercegovačku “rijeku ljepoticu” krasi zelenilo osebujne vegetacije vrba, topola, jablanova, prekrasnih lopoča i lokvanja i drugog vodenog bilja među kojim plivaju različite vrte riba, ali i čudesna srebrnasta pjenušavost vode ispod brojnih slapova.

Sva ta ljepota okoliša uz rijeku Trebižat sjedinjuje se sa žuborenjem vode, brčkanjem riba i glasanjem cvrčaka te obiljem hladovine u jedinstvene prizore koji zadivljuju posjetitelje i mame ih ponovno doći uživati, opustiti se na izletištima i kupalištima Struge, Trebižatsko polje, Božjak, Kravice, Čeveljuša, Humac i Koćuša, javlja Večerni list.

Sva ta kupališta raspolažu lijepo uređenim plažama, restoranima, parkiralištem za automobile i mnogo prostora za odmor te opuštanje u hladovini vrba tik uz samu rijeku.

Na svima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje jednostavno primoravaju opet doći i diviti se netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti.

Doista je prava šteta što se ta prirodna ljepota rijeke Trebižat još više ne promovira i što se uz njezine prekrasne obale na grade luksuzniji turistički sadržaji.

Zasigurno je zanimljivo napomenuti još jednu posebnost ove rijeke. Ako je promatrano od izvora do ušća, možemo primijetiti kako joj narod daje devet imena: Culuša - Ričina - Brina - Suvaja - Matica - Vrlika - Tihaljina - Mlade - Trebižat.

Tek po izlasku iz područja Ljubuškoga dobiva ime Trebižat i teče duž korita uklesanoga duboko u kraško tlo, obrazujući velike kanale i slapove na svom putu. Pred samo ušće odvaja se u više kanala, a glavni se ulijeva u Neretvu u selu Struge. -

 
index Instagram400x230 youtube