​INTERA TP i IRIM nagradili JU "KŠC" Ljubuški 3D printerom [foto]

JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba te INTERA Tehnološkim parkom, organizirala je 18. edukativnih radionica glede projekta "Digitalni građanin".

Predani rad kolegice Vlatke Jurič, te kolege Ivice Vizentanera nije ostao nezapažen od strane pokretača projekta, pa je JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, odjel Knjižnica, uvrštena među pet ustanova koje su po završetku projekta nagrađene 3D printerom.

Suradnjom, koju je krajem prošle godine ostvario s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba postavši partner na projektu „Digitalni građanin“ financiranom od strane Google-a, INTERA Tehnološki Park omogućio je 20 knjižnica u Bosni i Hercegovini da u proteklom periodu postanu centrima digitalnih inovacija.

Uključene knjižnice su na korištenje dobile 20 micro:bit računala i 5 BOSON setova koje su iskoristile kako bi, uz podršku IRIM-a, svoje korisnike kroz niz radionica uvele u svijet globalnih tehnologija te djeci i odraslima otvorile put za razvijanje vještina povezanih uz STEM discipline. U prvom dijelu projekta, tijekom samo nekoliko mjeseci, uključene knjižnice su provele 170 radionica na kojima je više od 1600 sudionika imalo priliku koristiti micro:bit tehnologije i napraviti prve korake ka svijetu programiranja.

Drugu fazu projekta je obilježila dodjela pet Prusa MK3 – 3D printera pažljivo odabranim knjižnicama koje će ovu opremu moći koristiti za daljnju edukaciju i nadogradnju dosadašnjih radionica te na taj način privući još veći broj djece i mladih u knjižnice i usmjeriti ih ka vlastitom razvoju u današnjem tehnološki orijentiranom svijetu.

Osnovni cilj projekta „Digitalni građanin“ je transformacija knjižnica u digitalne inovacijske i obrazovne centre, a gore spomenute brojke potvrđuju da se taj cilj i ostvaruje!

 
index Instagram400x230 youtube