I Ljubušaci pokazali veliko srce za pomoć djeci u dalekoj Ugandi

Hrvatska udruga mladih u središnjoj Bosni iz Viteza nedavno je pokrenula veliku humanitarnu akciju za izgradnju škole u Ugandi.

Njihova prva brošura “Svijet u očima mladih” koju su izdali također je posvećena toj akciji.

Udruga je više nego zadovoljna uspjehom akcije, cijelu su BiH ujedinili za pomoć djeci Ugande, piše Večernji list BiH.

Mostar i Ljubuški

- Naša se Udruga spremala izdati brošuru o radu mladih u središnjoj Bosni. Kada smo počeli s pripremom materijala, došli smo na ideju da i s tim projektom pokušamo učiniti humano djelo. Često sam na društvenim mrežama viđao objave Martine Fišić iz Novog Travnika o projektu izgradnje škole u Ugandi i akciji prikupljanja sredstava za taj projekt. Kada sam s njom stupio u kontakt, prihvatila je prijedlog da od prodaje brošure koju ćemo tiskati cjelokupni prihod ide za izgradnju škole u Ugandi - objasnio je za Večernji list BiH predsjednik HUM-a u središnjoj Bosni Mateo Marić.

Brošuru su tiskali krajem kolovoza i od tada su bili na 11 lokacija, a akcije prodaje rade po župama.

- Uz pomoć svećenika koji su nam dopustili prodaju brošure prije i nakon svetih misa, posjetili smo 10 župa u BiH, a, ako Bog da, sredinom listopada idemo i u Republiku Hrvatsku - kaže Marić koji zahvaljuje svećenicima i časnim sestrama koji su ih otvorena srca primili i pomogli im.

Obišli su i dio Hercegovine te posjetili župe sv. Mateja u Mostaru i Humac u Ljubuškom.

- Iz svakog kraja vraćamo se toliko radosni i ponosni na ostvareni rezultat. Vjernici diljem BiH oduševili su nas. Kada smo posjetili Mostar i Ljubuški, bilo je doista nestvarno. Osjećali smo se kao doma - od prijma svećenika, gostoprimstva domaćina, a posebno nas je oduševio odziv za kupnju brošure. To su župe gdje nas manje poznaju, ali opet smo se osjećali kao dio njih, oni dio nas, a svi zajedno dio projekta izgradnje škole - priča Marić.

No, mnoge zanima zašto su se prodajom brošure odlučili pomoći djeci Afrike, a ne nekome u BiH.

- Kako već dugo živim, radim i surađujem s vjerskim službenicima u BiH, poznajem kolike su potrebe naših misionara. Kada sam razgovarao sa sestrom misionarkom u Ugandi Franciskom Ivanović i kada mi je prenijela dio doživljaja iz Ugande, nismo se dvoumili početi s realizacijom projekta. Kap naše ljubavi i dobrote nekome može promijeniti život - kaže Marić.

Dodaje kako u BiH pomognu koliko mogu svima koji se obrate udruzi.

Stalno na terenu

- Nedavno smo donijeli odluku da humanitarnu pomoć dijelimo isključivo uz preporuku župnika, hodže ili predsjednika mjesne zajednice kako ne bi došlo do zloporabe naše dobre namjere - kaže Marić.

Udruga planira svake godine tiskati brošuru o svom radu u protekloj godini. Tako će, kaže Marić, svake godine od prodaje brošure prikupljati sredstva za neku drugu akciju. I dalje su na terenu, pomažu starijima i nemoćnima te pozivaju i druge da im se priključe u akcijama.

 
index Instagram400x230 youtube