Vikendi na Kravici u znaku lokalnih posjetitelja i domaćih turista

Koronavirus je u značajnoj mjeri utjecao na sva životna područja, a najveći udarac zadao je ekonomiji i turizmu. Tako brojne turističke destinacije u BiH bilježe manji broj stranih turista, kao i smanjene prihode, a da sve ne bude tako crno, u porastu je broj domaćih posjetitelja koji tek otkrivaju ovdašnje prekrasne lokacije i blagodati prirode.

A kakvo je stanje na vodopadu Kravica, odlučili smo provjeriti u JP Parkovi d. o. o., kojem je na upravljanje povjeren ovaj lokalitet.

Ulazne karte

Kako saznajemo od Nikice Vučića, koji je odnedavno zamijenio dosadašnjeg direktora Vedrana Markotića, posjećenost lokaliteta u tekućoj sezoni, kada je riječ o domaćim turistima, je prilično ujednačena.

Možemo izdvojiti porast broja lokalnih posjetitelja vikendom i domaćih turista širom BiH koji dolaze pri povratku s odmora na Jadranskom moru. Valja naglasiti da je broj lokalnih posjetitelja jednak onom iz prošle turističke sezone, kazao je Vučić za Dnevni list, podsjetivši kako je cijena ulazne karte 10 maraka za osobe s prebivalištem u BiH i 20 maraka za ostale turiste.

Dodao je i to kako, s obzirom na postojeća ograničenja i uvjete za ulazak u BiH, provedba manifestacije Mladifest u Međugorju i nije značajno utjecala na rast broja posjetitelja.

Što se tiče infrastrukturnih radova, na Kravici je trenutačno zatišje, a brojni najavljeni projekti odgođeni su zbog epidemioloških prilika.

Manje intervencije

Uz redovite aktivnosti na održavanju lokaliteta, u pripremi su manje intervencije na proširenju kapaciteta turističkih staza, dok će se implementacija značajnijih projekata provoditi u okviru pripreme za iduću turističku sezonu, istaknuo je Vučić.

Kroz posljednjih nekoliko godina je, podsjetimo, napravljen vidikovac s kojeg se pruža pogled prema vodopadu i Trebižatu, postavljena je rampa, uspostavljen sanitarni čvor, obnovljeno nekoliko mlinica, uvedena LED rasvjeta, a kako bi se došlo do cjelovita uređenja koje je planirano prostornim planom Grada Ljubuškog za razdoblje od 2015. do 2025. godine, u kojem su predviđene četiri zaštitne zone, preostala je realizacija još nekolicine projekata.

 
index Instagram400x230 youtube