HKD Napredak - podružnica Ljubuški: Evo kako očuvati baštinu kroz pisanu riječ

Za razliku od podružnica čija se djelatnost ogleda u uspješnom njegovanju folklora ili različitih vidova izvorne glazbe, prema kazivanju predsjednice Ivane Barišić, za podružnicu Napretka u Ljubuškom kroz ovih desetak godina posebno je značajna pisana riječ, odnosno nakladnička djelatnost.

U prvom desetljeću od osnutka Hrvatskoga kulturnog društva Napredak osnovane su podružnice ovoga društva u nekoliko većih gradova Bosne i Hercegovine, poput Tuzle ili Mostara. No među brojnim podružnicama bilo je i mnogo onih koje su bile osnovane u manjim mjestima u kojima su Hrvati s istom željom – pomagati i poticati obrazovanje hrvatskog puka te općenito promicati hrvatsku kulturnu baštinu i novo kulturno stvaralaštvo. Tako je u Ljubuškom u Hercegovini često znala biti organizirana godišnja Napretkova zabava, sijelo ili igranka, što se može iščitati iz povijesnih novinskih priloga.

Premda se autori u ovom razilaze, jer nije ostao pisani trag kad je podružnica HKD-a Napredak u Ljubuškom zapravo utemeljena, može se reći kako je to svakako bilo prije 1908. godine. Naime, u toj vrlo važnoj godini za povijest Bosne i Hercegovine, u kojoj je naša zemlja anektirana Austro-Ugarskoj monarhiji, car Franjo Josip I. izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su članovi Napretka u Ljubuškom dali podršku te očitovali vjernost, odanost i lojalnost u povodu proglašenja aneksije. S Drugim svjetskim ratom stanje se promijenilo, te je podružnica Napretka u Ljubuškom prisilno prestala s radom.

Početak dugotrajne obnove Podružnice Napretka u Ljubuškom zabilježen je već 12. siječnja 1991. godine, kad je za predsjednika inicijativnoga odbora bio izabran Alfred Petrović, a članovi ovoga odbora bili su prosvjetni djelatnici, doktori i drugi visokoobrazovani građani. Na ovom popisu ističe se i ime fra Žarka Ilića, svećenika Hercegovačke franjevačke provincije, koji je dakle od samoga početka poticao obnovu Napretka u Ljubuškom.

01-s-proslave-10.-obljetnice-obnove-Napretka-u-Ljubuskom-768x576.jpg

Ipak, do obnove je došlo tek u siječnju 2009. godine, kad je u Ljubuškom održana obnoviteljska skupština. Za predsjednicu Podružnice u Ljubuškom tako je na skupštini 22. i 23. siječnja izabrana Ivana Barišić, koja ovu službu obnaša i danas. Predstavljajući osobitosti djelovanja Napretkovaca koji gravitiraju ovoj podružnici, predsjednica Barišić objasnila je glavne smjernice rada Napretka u Ljubuškom: „Do danas se naša podružnica profilirala kao nositelj kulturnih događanja općine Ljubuški, a svoje aktivnosti temelji na očuvanju povijesnih, etničkih, kulturnih i ostalih duhovnih vrijednosti Hercegovine i Ljubuškog prije svega. Istovremeno, svrha Društva je kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i podizanje socijalne sigurnosti hrvatskoga naroda. U istom duhu ljubuška podružnica ogranizira izložbe, predstave, javne tribine, predstavljanja knjiga, tako da se kulturni zanos osjeća odmah od obnoviteljske skupštine.”

Kulturne aktivnosti ogledaju se u manifestacijama i događajima koje se umnažaju svake godine. Tako već u prvim godinama obnovljenoga rada Napretka u Ljubuškom upriličeno nekoliko različitih kazališnih predstava. Za simpatizere fotografije upriličene su foto-kolonije, nakon čega bi radovi bili izloženi za javnost. Kako tvrdi predsjednica Barišić, poseban je interes već 2010. godine izazvala izložba mostarskoga fotografa Ivana Kelave.

Značajni projekti kulture

Prvi veliki, do danas najopsežniji projekt HKD-a Napredak u Ljubuškom započeo je 2011. godine pod naslovom „Napretkovi ljubuški dani“. „Već je prve godine ovaj projekt privukao pozornost i javnosti i umjetnika. Iste je godine ponovno upriličena foto-kolonija, zatim radionice za djecu s određenim stupnjem invalidnosti, a posebna likovna radionica organizirana je uz šum slapova Kravice za nadarene školarce. Bilo je te godine još izložbi slika, kazališnih predstava, a te je godine u Ljubuškom bila upriličena i sjednica Središnje uprave Napretka, čiji su članovi jedan vikend proveli u našem kraju”, ističe Barišić. Svoje gostoprimstvo Ljubušaci su ponovno iskazali 2015. godine, a i nedavno, kad su, 24. i 25. srpnja, članovi Središnje uprave Napretka redovnu sjednicu održali u Ljubuškom. Među njima je bila i predsjednica Podružnice Ljubuški koja je na povijesnoj Glavnoj izbornoj skupštini u lipnju 2019. godine ponovno izabrana za članicu Središnje uprave Napretka.

Za razliku od podružnica čija se djelatnost ogleda u uspješnom njegovanju folklora ili različitih vidova izvorne glazbe, prema kazivanju predsjednice Ivane Barišić, za podružnicu Napretka u Ljubuškom kroz ovih desetak godina posebno je značajna pisana riječ, odnosno nakladnička djelatnost. „Do danas smo bili nakladnici i sunakladnici velikoga broja naslova. Posebno je velik broj knjiga s našom pomoću tiskan 2014. godine. Nastojali smo i u nastojanjima uspjeli da baš svake godine podupremo izdavačku djelatnost, posebno ako su autori knjiga prijatelji i podupiratelji Napretka”, naglasila je predsjednica Barišić.

Mladi ljubuški Napretkovci

U listopadu 2017. godine oko 150 mladih Napretkovaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije sudjelovalo je na konferenciji mladih u Zagrebu. Namjera konferencije pod nazivom „Gradimo mostove“ bila je jače povezati mlade te ih potaknuti na pisanje projekata, osnivanje sekcija i udruga društva, kao i aktivnu participaciju u lokalnim zajednicama. U sklopu konferencije održana je i osnivačka skupština mladih Napretkovaca u čemu i Ljubuški ima svoje predstavnike. Za dopredsjednicu mladih izabrana je Anamarija Nosić, a za članicu Upravnog odbora Ivana Šaravanja.

05-s-ljetne-akademije-u-becu-768x512.jpg

Osim toga, od aktivnosti na kojima sudjeluju mladi iz Ljubuškoga i drugih podružnica Napretka, ističe se i Ljetna akademija njemačkoga jezika. Svake se godine ona već 20-ak godina održava u organizaciji Glavne podružnice u Beču, a posljednjih godina koordinatorica je ove Ljetne škole upravo predsjednica Podružnice Ljubuški Ivana Barišić. „Brojni učenici i studenti naše općine, kao i cijele naše regije sudjeluju na istoj, čak i nekoliko godina zaredom. Posebno je brojna bila skupina Ljubušaka na ljetnoj akademiji 2018. godine, njih čak petnaest ljeto je provelo u austrijskoj metropoli. Inače, ovakav boravak u Beču nudi učenje jezika i upoznavanje s kulturnom baštinom Austrije te je nezaboravno životno iskustvo koje stvara nova poznanstva i prijateljstva”, ističe Barišić te sa žaljenjem ističe kako će zbog trenutne pandemije koronavirusa COVID-19 ova tradicija biti prekinuta te će biti odgođena 22. Ljetna akademija njemačkoga jezika u Beču.

12 godina novoga Napretka

Podružnica HKD-a Napredak u Ljubuškom marljivo radi na očuvanju kulturnoga identiteta i baštine Hrvata ovoga kraja. No pored uobičajenih koncerata, izložbi i predavanja, ističe se i nekoliko neobičnih izložbi. Tako je uz proslavu Dana općine Ljubuški u veljači 2018. godine u organizaciji HKD-a Napredak upriličena izložba papirnatih novčanica kolekcionara Viktora Grbavca. Samo godinu dana poslije, uz istu svečanost, obilježena je i 10. obljetnica obnove rada Napretka u Ljubuškom. Bilo je to u veljači 2019. godine, a trenutno traje već 12. godina od obnove Napretkove podružnice u Ljubuškom.

03-Clanovi-Sredisnje-uprave-Napretka-2019.-godine-768x512.jpg

S tim u vezi, predsjednica Barišić zaključuje kako će Podružnica Ljubuški i dalje nastojati oplemenjivati lokalnu kulturnu scenu. „Želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način podržali rad i aktivnosti našega Hrvatskog kulturnog društva Napredak tijekom naših prvih deset godina od obnove te se nadamo da će se uspješna suradnja u korist prije svega kako lokalne tako i šire društvene zajednice nastaviti i dalje.

Stipendisti HKD-a Napredak

Predsjednica podružnice Napretka u Ljubuškom rado ističe jedan od plemenitih ciljeva ovoga društva još od njegova osnutka 1902. godine, a to je stipendiranje đaka i studenata. I ove je godine, uz preporuku predsjednika podružnice, bilo prijavljeno mnogo studenata. „Poznato je kako su među našim stipendistima bili Vladimir Prelog, Gabrijel Jurkić, Nikola Šop i Ivo Andrić. Potpora iz fonda vrijednoj mladeži nije izostala ni za studente iz Ljubuškog.”

Podsjećamo, za akademsku 2019. – 2020. godinu HKD Napredak izdvojio je oko 100.000 KM za potporu mladima i studentima, nastavljajući dugu tradiciju podupiranja uspješnih studenata svih godina studija i različitih interesnih skupina.

O obljetnici Napretka u Ljubuškom

Posebnim trudom članova upravnoga odbora i Napretkovaca iz Ljubuškog 2019. godine obilježen je i jubilej obnove Napretkove podružnice. Deset godina Napretka svečano je proslavljeno 13. veljače 2019. godine u ljubuškom hotelu Bigeste. Predsjednica podružnice Ivana Barišić tom je prilikom posebno zahvalila svim pojedincima i ustanovama koje su na bilo koji način potpomogli rad Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Ljubuškom.

Među gostima je bio i tadašnji načelnik Ljubuškoga Nevenko Barbarić, nazočnima je prikazan prigodna video-prezentacija sa svim većim kulturnim događajima i manifestacijama iz desetogodišnje povijesti obnovljene Podružnice Ljubuški, a predstavljen je i 66. Napretkov godišnjak. Na kraju večeri predsjednica Barišić uručila je i posebne zahvalnice i priznanja za pomoć Napretku u Ljubuškom.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 03 Kolovoz 2020 11:42
 
index Instagram400x230 youtube