Sociolog religije i bivši veleposlanik u Vatikanu: Biskupi peru ruke od don Josipa jer se boje etikete ‘jugokomunista’!

Svega smo se nagledali za Uskrs na splitskoj Sirobuji. I ne ponovilo se!

Župnik don Josip Delaš proklinjao je umjesto blagoslivljao, neki od njegovih bijesnih župljana ozlijedili su novinarku Dalmatinskog portala Živanu Šušak Živković, da bi na koncu mladići, koji se predstavljaju kao pripadnici Torcide, sve začinili političkim ekstremizmom. Vikali su za “Za dom spremni” i pozirali sa zastavom NDH, koja, da ne bi bilo zabune da se radi o povijesnoj trobojnici, u lijevom uglu ima slovo U “okruženo” pleterom.

Novinarima je još jednom poručeno da su “crvi”, ali, za razliku od “crva” koji se ne libe potpisati imenom i prezimenom pod svoje tekstove i nastupati na malim ekranima bez skrivanja identiteta, dobar dio “junaka” s fotografije s goropadnim svećenikom kojem su dali podršku omotao se šalovima s ustaškim “Za dom spremni”, poklikom pod kojim su pobijene i poslane u logore stotine tisuća ljudi. Nije novost da kukavice skrivaju lice, no policiji neće biti teško razotkriti prekršitelje zakona.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se od svećenika koji, unatoč njihovu protivljenju, održava mise u “doba korone” i osudila je njegovo divljačko ponašanje, no ispada da, sukladno kanonskom pravu, ne mogu napraviti ništa više od poruke “don Josipe, molimo vas, budite dobri”. Tako im, tumače, nalaže kanonsko pravo.

– Nadbiskup Marin Barišić don Josipa Delaša može premjestiti u drugu župu ili na neku drugu dužnost, no očito su u nadbiskupiji osjetili neku vrstu jednostranog otpora prema tome kod jednog dijela vjernika, pa se iz svega ovoga izvlače na jedan, rekao bih, pomalo i neprihvatljiv način – kaže Ivica Maštruko, autor četiriju knjiga i više od sedamdeset znanstvenih publikacija s područja sociologije i politologije religije u domaćim i inozemnim časopisima.

Kako Maštruko gleda na politički ekstremizam koji je uslijedio nakon incidenta na Sirobuji, kada je fizički i verbalno napadnuta novinarka koja je samo obavljala svoju dužnost?

– Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg se Nadbiskupija odmiče od ovoga slučaja jer osjećaju da iza toga može slijediti politički proces, pa se plaše da bi ih se moglo optužiti za političko sudioništvo s “jugokomunistima, ovima i onima”. Oni se boje te političke dimenzije – veli sociolog religije Maštruko, i još jednom naglašava da nije istina kako je nadležna nadbiskupija u ovom slučaju nemoćna.

– Mogu ga maknuti u drugu župu, samo ga premjestiti iz tog područja – veli naš sugovornik, koji je za vrijeme Jugoslavije bio ambasador pri Svetoj Stolici, a ratne 1992. i 1993., hrvatski veleposlanik u Italiji. Je li i tamo nailazio na slične slučajeve?

– Teško se u Italiji, što se političkog aspekta ovog slučaja tiče, mogu dogoditi incidenti te vrste. Ne dolazi u obzir da bi na taj način i u tolikoj mjeri svećenici bili ispolitizirani, oni čak javno ne deklariraju svoja politička opredjeljenja. Nema u Italiji na misama ni govora o dnevnoj politici, a kamoli o političkom ekstremizmu, kao što je to u ovom slučaju. Što se tiče odbijanja preporuke da se ne služi misa s obzirom da su propisane mjere zabrane javnih okupljanja zbog širenja koronavirusa, mislim da biskupi takvo ponašanje župnika u Italiji ne bi tolerirali. Našli bi načina suprotstaviti se njihovoj nedisciplini – kaže Maštruko, i dodaje da su u Hrvatskoj, u kontekstu ove teme, stvari otišle predaleko.

– Oportunizam nadbiskupa Barišića u konkretnom je slučaju očit jer vodeći računa o političkim implikacijama balansira, ne želi se miješati. Na taj se način samo ohrabruju ovakva postupanja – zaključuje Maštruko.

Klerici su po kanonu 273. osobito obvezni iskazivati poštovanje i poslušnost vrhovnom svećeniku i svaki svojem ordinariju. Premda ordinarij može donijeti kaznu suspenzije, tako da svećeniku zabrani podjeljivati sakramente na području Splitsko-makarske nadbiskupije, teško je u Kanonskom zakoniku naći razlog poput ovog jer se ne spominje kršenje mjera izolacije.

Propisane mjere

Na Sirobuji je i na Uskrsni ponedjeljak održana misa. Ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića okupili su se vjernici koji, kako se vidi na snimci portala Index, nisu ulazili u crkvu, međutim, nisu se ni pridržavali propisanih mjera socijalne distance. Hrvoje Balić, predsjednik Gradskog kotara Sirobuja, kratko je prokomentirao cijelu situaciju kazavši “da zakoni Republike Hrvatske vrijede za sve građane”. O događanjima na Sirobuji oglasila se i policija, koja poručuje da je sve prikupljene informacije uputila Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

“Za kazneno djelo “prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi”, kojim je oštećena 42-godišnja novinarka, sumnjiče se 53-godišnjak i 21-godišnjak, koji se sumnjiči još i za kazneno djelo “oštećenje tuđe stvari”. U vezi s počinjenjem istog kaznenog djela na štetu 38-godišnje televizijske snimateljice, sumnjiči se 23-godišnjak. U vezi s počinjenim prekršajem narušavanja javnog reda i mira na štetu okupljenih građana, sumnjiči se i 70-godišnji župnik, protiv kojeg će biti podnesen prekršajni optužni prijedlog.•

Barišić može ukoriti Delaša

Prema kanonu 1339., ordinarij može osobno ili preko drugoga opomenuti onoga tko je u prigodi da “počini kažnjivo djelo ili onoga na koga, na temelju obavljenog istraživanja, padne teška sumnja da je počinio kažnjivo djelo, ali i onoga tko svojim ponašanjem prouzroči sablazan ili težak nered može također ukoriti na način prilagođen posebnim okolnostima osobe i čina”. D. Š.

‘Misa nije bila najavljena’

Marko Srdarević iz splitske policije poručio je da jučer na konferenciji za novinare županijskog Stožera da želi “jasno i nedvosmisleno” izvijestiti javnost o tome što je policija do sada radila i što će raditi oko crkve na Sirobuji.

“Bili smo tamo i u utorak, srijedu... Mi smo i na Uskrs pratili web stranice župe i vidjeli da je prva misa u 8 sati. Tada smo bili tamo i nije bilo mise. Nismo bili u deset sati. Kad smo dobili vijest o napadu na novinarku, vrlo brzo smo stigli.

Evidentirane su i uhićene sve tri osobe koje su napale novinarke”, kazao je između ostalog Srdarević. Predstavnik policije se osvrnuo i na skup podrške ispred iste crkve sinoć, a gdje je bila i ustaška zastava. Kaže da je pet osoba bilo na kriminalističkom ispitivanju.

“Namjera je jutros bila da se misa održi u crkvi. Mi smo stali na ulaz u dvorište. Što će biti popodne ili sutra, ne možemo prejudicirati”, rekao je predstavnik MUP-a.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 14 Travanj 2020 16:40