David Grbavac, ministar MUP-a ZHŽ-a, o sigurnosnom stanju u županiji

S obzirom na to da su i u Zapadnohercegovačkoj županiji zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom, poduzete su posebne mjere u zdravstvenom i sigurnosnom sustavu, a stanovništvo je pozvano na punu svjesnost i savjesnost.

A kako bismo dobili pobliže informacije isključivo o sigurnosnoj situaciji razgovarali smo s Davidom Grbavcem, ministrom MUP-a ZHŽ-a. Evo što je otkrio za Dnevni list.

Kao prvi čovjek MUP-a ZHŽ-a, kako ocjenjujete sigurnosno stanje na području ove županije tijekom novonastale situacije uzrokovane koronavirusom?

Zasad ga možemo ocijeniti povoljnim. Mišljenja sam, a to nam pokazuju i izvješća Policijskih uprava u sve četiri jedinice lokalne samouprave, kako je stanovništvo ove županije situaciju s pandemijom koronavirusa shvatilo ozbiljno. Stanovništvo se u većoj mjeri ponaša odgovorno i pridržava mjera koje donosi Stožer civilne zaštite ZHŽ-a.

Pridržava li se građanstvo zapovijedi o uvođenju policijskog sata, odnosno bilježite li kakve nepravilnosti?

Kada je riječ o poštivanju policijskog sata, tu bilježimo mali broj kršenja zapovijedi. Od uvođenja ove mjere evidentirano je petnaestak slučajeva njenog kršenja. Uglavnom je riječ o osobama mlađe životne dobi. Na samom početku smo imali i desetak slučajeva kršenja samoizolacije. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim stanovnicima Zapadnohercegovačke županije na pridržavanju izdanih mjera i što na taj način olakšavaju rad policijskih službenika.

Ima li MUP ZHŽ-a dovoljno ljudstva kada je riječ o svakodnevnom obilasku osoba koje su u samoizolaciji? Pomažu li i građani u prevenciji i nadzoru tih osoba?

Trenutačno ima dovoljno ljudstva za nadzor pridržavanja mjera koje donosi Stožer civilne zaštite ZHŽ-a. Kao što sam već rekao, stanovništvo je ozbiljno i odgovorno shvatilo ovu kriznu situaciju te surađuje s policijom u svim segmentima. Tako i u slučajevima koje navodite.

Kakvo je zdravstveno stanje policijskog službenika zaraženog koronavirusom?

Policijski službenik MUP-a ZHŽ-a kod kojeg se test na koronavirus pokazao pozitivnim je u dobrom psihofizičkom stanju. U stalnom je kontaktu s liječnicima i pridržava se njihovih uputa. Istaknuo bih i kako su testovi trinaest policijskih službenika i jednog namještenika iz PU Posušje, koji su 25. ožujka bili na smjeni s oboljelim policijskim službenikom, negativni.

U kojoj mjeri je koronavirus utjecao na svakodnevni rad MUP-a ZHŽ-a?

Budući da je riječ o izvanrednoj situaciji, morali smo napraviti određene izmjene u organizaciji rada. Tako je svim jedinicama Uprave policije naloženo da organiziraju rad za obavljanje nužnih i neodgodivih poslova iz djelokruga svojih ustrojbenih jedinica. Budući da pored zdravstvenih djelatnika najveći teret novonastale situacije nose policijski službenici, napravljen je plan njihove preraspodjele i organizacije smjena, kako bi se rizik eventualnog širenja zaraze među njima sveo na minimum.

U medijima se, zbog izvanrednih okolnosti, slabije spominje problem povećanog broja migranata. Što je sa ZHŽ-om?

U siječnju, veljači i na samom početku ožujka, imali smo trend rasta broja migranata na području naše županije. Već od sredine ožujka taj trend je radikalno u opadanju. U travnju imamo evidentirano kretanje svega pet migranata na području Zapadnohercegovačke županije.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti ovaj tjedan proslavljaju blagdan Uskrsa. Imate li neku poruku za njih? 

Zamolio bih sve žitelje naše županije da se i u ovim danima koji su pred nama nastave pridržavati mjera Stožera civilne zaštite ZHŽ-a. Obilježimo Veliki tjedan i proslavimo Uskrs u najužim obiteljskim krugovima. Moramo shvatiti da se sve mjere, koliko god izgledale rigorozne, donose radi nas i naših najbližih koji spadaju u rizične skupine. Siguran sam da nitko od nas ne želi talijanski scenarij u BiH, a možemo ga jedino izbjeći odgovornim ponašanjem.