Veličina hrvatske majke

U najuzvišenijim vrjednotama, u ocjenjivanju najvećih ljudskih svetinja prva je, takoreći, nad sve ostalo, koju jednako poštuje i ljubi svaki odgojen pojedinac, kao i cijelo društvo, narodi i država, ona, u kojoj nastaje i iz koje se rađa na svijet nejak čovjek, roditeljica njegova, majka.

Stoga se u hrvatskom narodu slavi godinama dan hrvatske majke i djeteta.

Slavi se majka s djetetom, jer je jedno uvjetovano drugim, jer nema ljepote materinstva bez njene žrtve, a to je izdanak majčina života i tjelesnog i duševnog, obnovljenje njezino i produženje njena bića i njena od sada bezprekidna briga, ali i veselje - dijete.

Piše: Tomislav Dugandžić, predsjednik Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća Ljubuški

Do punine svoje vrijednosti, do jedinog pravog položaja i čašćenja dolazi žena kao majka - samo u obitelji i po obitelji. Upravo zbog toga što joj je dana ta nadasve izvanredna zadaća donositeljice i odgajateljice najsavršenijeg stvora, umnoga bića – čovjeka, mora ona biti i naročito ne samo spremna, nego uvijek i zaštićena, branjena i podupirana, a ta joj je prva zaštita i obrana - njena zakonita obitelj. Ako je dolična usporedba majke s bilo kakvom skupocjenošću, onda znamo da tu stvar, što je vrjednija, brižnije čuvamo, krijemo i zaklanjamo od dodira, pa i od zahvata mnogih ruku, a da ne govorimo, koliko dršćemo da ne bi postala trajnom svojinom nekog drugoga.

U

Za majku, kao takvu i neizrecivu i neusporedivu dragocjenost, njezin je dom zaštitna škrinja, nerazoriva obrambena stijena. U njemu se tek može razviti do vrhunca svoga poziva, a da pri tome ipak ne postane zatvorena biljka udaljena od svijeta i društva. Uz pomoć svoga muža, žena će kao majka odgovoriti potpuno svom zadatku. Podavanjem života, prema tome nastavljanjem i umnožavanjem naroda i čovječanstva, majka je prva i narodna dobročiniteljica i suradnica. Uz to ona vrši i drugi dio svoj zadaće, a taj je, da narodne mladice, tu svoju djecu odgoji do ćudorednih i poštenih ljudi, koji će, svjesni svoje životne uloge, služiti dobrobiti države i svakog pojedinca. U redovitim prilikama, u najviše redovitih slučajeva, izuzeci potvrđuju pravila. Iz dobrih se i čestitih obitelji razvijaju dobra i čestita pokoljenja. Obitelj je postala mjerilom, kojim se procjenjuje pojedinac, i to prema svojoj vrijednosti, koju nosi kao osnovica ljudskoga društva.

Po plemenitoj i velikoj, požrtvovnoj i svjesnoj hrvatskoj majci bila su i jesu hrvatska obiteljska ognjišta - vjerni njezin odraz. Kako bi se drugačije i moglo zamisliti, što je vjekovima sačuvala domovinsku ljubav, žar i svijest, narodni jezik, običaj i svetinje, hrvatsku narodnu bit i oznake ako ne majka, i samo majka.

Ona je svojim mlijekom, svojom krvlju, riječju, odgojem ucjepljivala naraštajima, u njima gajila, čuvala i krila sve veće narodne odlike i blago. To nije mogla nikakva neprijateljska sila uništiti, osvojiti, zaplašiti…

Predajom hrvatskih majki sačuvala se do danas nepokvarena jezgra narodnog bića. Tako je razumljivo, da se uza sve vjekovne poteškoće, protivnosti i negativnosti mogla kao šenič-ptica poroditi u najsudbonosnijim vremenima Europe i svijeta uopće - naša malena, ali jednako tako sveta i draga domovina Republika Hrvatska i BiH. Nju će preporoditi, sačuvati budućnost i ovjekovječiti i opet - hrvatska majka. Onda, kada je čovjek spoznao, poslije mnogih patnji i žrtava, velike neprolazne vrijednosti, što izviru iz doma, iz sigurnosti i ljubavi, koju najprije, najpodpunije nalazi kod majke, podaje po Tjednu majke i djeteta majci svu njenu čast, dostojanstvo kao i odgovornost, koju ona mora i može kao majka održati i ispuniti.

Majka i dite u polju

U prošlom je tjednu, u kojem se na ovako poseban način odaje čast veličini majčinstva i ističe velika važnost budućih pokoljenja, dokazano da BiH i Republika Hrvatska i same osjećaju svoj, da tako kažemo, materinski poziv, ali ne samo prema djeci, nego i prema njihovim majkama. Država je majka sviju svojih članova i zato najjače osjeća potrebu pomaganja majkama i podržavanja materinskog poziva, kao i veliku opasnost kojoj su izložena djeca. Država se, kao prva i najjača organizacija, brine da niti jedna majka i niti ijedno dijete ne osjeti osamljenost ili zapuštenost u životu. Time država, ostavljajući milosrđu da i nadalje izvršava svoju društvenu zadaću, pruža mogućnost svim članovima naroda da sudjeluju u velikom djelu oko brige za majku i dijete i na najbolji način odužuje se samoj majci za njezine velike usluge oko rađanja i odgajanja budućih pokoljenja.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 26 Veljača 2020 08:30