Uzinić o hercegovačkom slučaju: To je pitanje koje je loše odrađeno

Riječki nadbiskup Mate Uzinić prvi je nadbiskup koji je progovorio o ”hercegovačkom slučaju” i izrazio žaljenje zbog njega.

”Hercegovački slučaj” je kolokvijalni naziv za unutarcrkveni sukob između franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije i biskupijskog svećenstva Mostarsko-duvanjske biskupije.

Ukupno je 28 svećenika kažnjeno u ”hercegovačkom slučaju” po proglasu biskupijskog ordinarija, iz Reda Manje braće je otpušteno, ne pripadaju nijednoj biskupiji ili redovničkoj zajednici u Katoličkoj Crkvi i oduzete su im svećeničke ovlasti te nijedan nema ovlasti dijeliti sakramente.

Voditelj emisije ”Nedjeljom u 2” Aleksandar Stanković pitao ga je kako gleda na izbacivanje hercegovačkih svećenika iz reda, nakon što su se 90-ih godina suprotstavili hercegovačkom biskupu Ratku Periću.

Nadbiskup Uzinić je kazao kako je to poznati ”hercegovački slučaj”, o kojemu on, iako je poznat, znam jako malo.

Znam da je bilo pitanje tko će biti na župama, hoće li biti redovnici ili dijacezanski svećenici. Smatram da je to jedno pitanje koje je odrađeno loše, koje je stvorilo određeni jaz u Crkvi i koje zapravo današnjim danom postaje potpuno besmisleno jer danas vrlo vjerojatno nema dovoljno ni jednih ni drugih za župe koje imaju.

Tako da mogu samo izraziti samo žaljenje zbog tog slučaja koji se dogodio i što se nije na jedan bolji način riješio nego je i danas Crkva u Hercegovini zbog toga ranjena, kazao je.