Hrvatska opet moćna, a neki i dalje žale za propalom Jugom

Eh, gdje bi joj bio kraj? Da se nije raspala bivša država, kakav bi to sastav bio, pišu mnogi svjetski, ali nažalost i pojedini mediji u RH, a Hrvatska je viceprvak svijeta.

Da se nije raspala bivša država, ona bi već 20-ak godina dominirala svjetskim nogometom. Kakve floskule, laži i obmane.

Juga nikad nije napravila uspjeh kao Hrvatska, nikad nije igrala finale svjetskog prvenstva. Igrala je u polufinalima, ali tada je sistem natjecanja bio drugačiji, igralo je puno manje reprezentacija, a kvaliteta je bila puno slabija nego danas.

Hrvatska od svoje samostalnosti šesti put igra na svjetskim prvenstvima. Tri puta je ispala, tri puta je prošla skupinu. Na svim tim prvenstvima su igrale po 32 reprezentacije. Jedno srebro, jedna bronca i sad se nadamo najmanje četvrtfinalu.

Na Eurima smo igrali dva četvrtfinala, dva puta osminu finala. Pa mi smo s obzirom na broj Hrvata prava nogometna velesila.

Da se nije raspala bivša država, kakav bi to sastav bio, pišu mnogi svjetski, ali nažalost i pojedini domaći mediji, a Hrvatska je viceprvak svijeta. Već 25 godina se prave sastavi u kojima se Hrvatskoj dodaju igrači drugih nacionalnosti. Piše se o nekoj zamišljenoj momčadi koja bi bila igrala finala svjetskih prvenstava.

A mi smo to baš i napravili prije četiri godine. Hrvatska je imala dvije sjajne generacije. Jedna je bila predvođena Šukerom, Bobanom, Prosinečkim, Bilićem… Druga Modrićem, Perišićem, Rakitićem, Mandžukićem. Imali smo problema sa smjenom generacija nakon one 1998., ali sad se to nije dogodilo. Pa mi već imamo sjajan kostur za Mundijal u SAD-u, Kanadi i Meksiku 2026. godine. Gvardiol, Šutalo, Sosa, Sučić, Majer… Uz senatore, koji će tamo biti.

Ne sumnjamo u budućnost našeg nogometa. U plasman na taj Mundijal i na Euro 2024. u Njemačkoj. Vjerujemo da ćemo i na iduća dva velika natjecanja igrati bitnu ulogu.

Fenix-magazin/SIM/Antonio Bevanda