Krešić: “Komšić se Hrvatima gadi kao nekad Sejdo Bajramović Kosovarima”

Željko Komšić je osigurao i četvrti mandat na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva.

A ovaj put zanimljivo je kako je od svih kandidata u Federaciji pobijedio u samo par općina i gradova.

No, računica je i ovaj put bila jasna pa je Komšić skupljajući i po više tisuća glasova u općinama gdje dominantno žive Bošnjaci skupio dovoljan broj glasova za fotelju u Predsjedništvu.

„Imao je dominantan broj glasova u općinama gdje su Hrvati apsolutno manjina. Tako primjerice u Goraždu ima više od četiri tisuće glasova, a tamo žive 23 Hrvata. Imate općine gdje Hrvata gotovo da i nema, kao što je primjerice Kalesija, tamo također osvaja nekoliko tisuća glasova. Što se tiče izbornog legitimiteta s pravom se može reći da je bošnjački član Predsjedništva, ali ovoga puta nije prvi, jer Denis Bećirović ima znatno veći broj glasova. S druge strane gospođa Borjana Krišto je pobijedila u čak 29 općina i gradova u Federaciji. Od Neuma do Odžaka, Orašja, Odžaka i Domaljevca“, kazao je za RTV HB novinar Zoran Krešić.

Kao i svaki put do sada kad je bio izabran u javnosti se pojave informacije o tome kako uživa određenu potporu među Hrvatima. A sada je u tu priču uključen i Denis Bećirović, kao da su Hrvati glasovali za njega zbog osvete Izetbegoviću, što je izjavio i sam Komšić još u izbornoj noći.

Ipak, sve se lako može provjeriti, a metoda je uvijek ista. Samo, usporedite nacionalnu strukturu stanovnika u pojedinim općinama i biračkim mjestima prema posljednjem popisu stanovništva, s brojem glasova koje su u njima dobili kandidati za članove predsjedništva i sve je jasno.
Kao dugogodišnji poznavatelj političke situacije u našoj zemlji, novinar Krešić je kazao kako su Komšićeve tvrdnje na razini nekoga tko po četvrti put pljačka tuđu kuću i za to ima kojekakva opravdanja na sudu.

Podsjetio je i zašto se izbor Komšića može usporediti s izborom Sejde Bajramovića na Kosovu u bivšoj državi te zašto bi odgovor hrvatskih stranaka trebao biti znatno žešći.