Znate li da su Hrvati u Daytonu izgubili čak 5% teritorija BiH?

U Daytonu, što se zaboravlja, najmalobrojniji i najugroženiji narod u BiH, Hrvati, dali su najviše teritorija drugima: čak 5% ukupnog teritorija BiH!

Tako je vraćeno Srbima 9% današnje RS, povlačeći se iz dijelova Unsko-sanske županije kao i općine Donji Vakuf, te velikih dijelova koje kontrolirao HVO oko Šipova i Mrkonjić grada. Maleno povećanje Posavske županije (Odžak i dijelovi općine Domaljevac) nisu promijenili činjenicu da su nakon daytonskog sporazuma Hrvati kontrolirali samo 21% BiH (10785km²), u usporedbi s 26% prije Daytonskog sporazuma.

Kao i da je Bosanska Posavina, gdje su Hrvati bili najznačajniji udio stanovništva, većim dijelom ostalo izvan hrvatskog nadzora, piše crodex.net.

Srbi su dobili veliki dio planinskog teritorija i to 4% teritorija BiH od Hrvata i malene iznose od Bošnjaka (dijelovi planine Ozren), ali su bili prisiljeni prepustiti Sarajevo (uz iznimku prigradskih naselja južno od grada) i neke bitne točke na istoku Bosne i Hercegovine. Sve u svemu, mijenjanjem kvalitete za kvantitet, srpski je postotak narastao do 49% (48% ako isključimo distrikt Brčko, 24526 km²) od 46% prije Daytona.

Bošnjaci dobili su najviše, gledajući veličinu teritorija i “kvalitetu” istog. Mirovni sporazum im je dao skoro cijelo Sarajevo, kao i neke bitne položaje u istočnoj Bosni i Hercegovini (npr. goraždanski koridor) dok su napustili tek nekoliko položaja na planini Ozren i u zapadnoj Bosni. Postotak teritorija pod kontrolom Bošnjaka se povećao od 28% prije Daytona do 30%, te su uvelike poboljšali kvalitetu dobivene zemlje.

Rezimirajmo: Hrvati su jedini izgubili velike dijelove teritorija, a Srbi i Bošnjaci ih u igri trostruke razmjene teritorija dobili!

Zauzvrat, Hrvati nisu na račun gubitka velikog dijela teritorija koji su vojno osvojili i na koji je stupila hrvatska čizma, nisu dobili nikakve urbane dijelove BiH, osim ako bi tu mogli uvrstiti Odžak. Sva mjesta hrvatske Bosanske Posavine, kao i dio Mostara ostali su izvan hrvatske kontrole, što znači da su Hrvati jedini narod koji nema barem jedan veliki grad u cijelosti pod svojom kontrolom.

Da je HVO i HV ušao u Banja Luku, tada bi to bila danas sasvim druga priča, te čak ni ustupci u Daytonu ne bi mogli biti toliko veliki na račun najmanjeg naroda u BiH.

Nažalost: Dayton definitivno s nijednog aspekta nije bio povoljan sporazum za Hrvate BiH.

Blokadu Sarajeva prekinula je Hrvatska vojska; Četvrta splitska, Sedma gardijska iz Varaždina, 126. sinjska i četiri gardijske brigade HVO-a. Al’, ovo iz Hrvatske je bila udarna snaga i to Plenković vjerojatno ne zna nedavno je izjavio predsjednik Milanović što je naišlo na žestoke reakcije među bošnjačkim unitaristima .

Podsjećamo veliki dio zapadne Bosne koji su osvojile postrojbe HV-a i HVO-a a je u Daytonu ”razmijenjen” za područja koja su držali Srbi oko Sarajeva čime je praktički deblokirano Sarajevo. Sada vidimo kako su nam Bošnjaci ”zahvalili” za navedeno!