Mišetić: Ako ih se izgura iz vlasti, bh. Hrvati trebaju proglasiti Dayton ukinutim i jednostavno ignorirati federalne institucije

Engleska barunica, bošnjačka lobistica Arminka Helić napala je američku administraciju objavivši na svome Twitter nalogu novinarski članak s ilustracijom predsjednika Joea Bidena uz tvrdnju kako SAD podržava “diskriminaciju i segregaciju” u BiH.

Pri tome je pozvala na novi “društveni dogovor za 21. stoljeće”, što, po njezinu mišljenju, podrazumijeva “jednakost za sve građane” u BiH.

“Očekivano je da ti nacionalisti žele segregaciju. To što podupiru Sjedinjene Države je protiv svega za što se SAD zauzima”, napisala je Helić na Twitteru.
 
Time je zapravo ponovila bošnjačku unitarističku mantru koja samo dobro zvuči za uši na Zapadu, a podrazumijeva ostvarenje plana dominacije i hegemonije Bošnjaka.
 
ŽRTVA AGRESIJE
 
Upravo je Helić bila žrtva slične takve politike, čije su posljedice u izvedbi Beograda prije 30 godina dovele do agresije i krvavog raspada Jugoslavije. Na sreću, upravo Daytonskim mirovnim sporazumom zaustavljeni su rat i stradanja. I pri tome su ključnu ulogu imale hrvatske snage na terenu u BiH te američko zrakoplovstvo i diplomacija.
 
Na istup Arminke Helić reagirao je američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić precizno upozoravajući na posljedice ponavljanja ovakvih povijesnih pogrešaka.
 
“Ako Bošnjaci žele silom promijeniti uvjete međunarodnog sporazuma, oni će biti u poziciji Srba u Jugoslaviji 1991., kao i u Hrvatskoj 1995. To nije dobro završilo za Srbe”, napisao je odvjetnik.
 
Objasnio je kako se napredak može napraviti samo nastavkom razgovora i postizanjem kompromisa, upravo onako kako to radi američka administracija.
 
“Kako ćete postići novi ‘društveni ugovor’ u Bosni, a istodobno prigovarate kada SAD potiče (bošnjačke) strane da se vrate za pregovarački stol”, dodao je američki odvjetnik hrvatskih korijena, prenosi Večernji list.
 
U raspravu se uključio i bošnjački twitteraš Jasmin Mujanović čiji su modus operandi manipulacije i podvale te počesto radikalni stavovi. Uostalom, riječ je o istome rukopisu kojim preko medijskog i obavještajnoga podzemlja parastruktura AID-a mjesecima pokušava diskreditirati međunarodne posrednike u razgovorima o Izbornome zakonu Matthewa Palmera i Angelinu Eichhorst, ali i sve one koji ne zagovaraju ideje političkog Sarajeva.
 
“To je razlika između vas i Palmera. Možete si priuštiti da budete tvrdolinijaš na Twitteru koji ‘neće napraviti kompromis'” i neće uzeti u obzir stvarnost na terenu. Palmer zapravo mora uzeti u obzir živote, dok ih vi možete žrtvovati za svoja načela”, odgovorio je Mišetić.
 
Posebno je objasnio poziciju Hrvata u BiH, navodeći da će oni biti u poziciji suvereno odlučiti o svojoj sudbini u slučaju da ih Bošnjaci izbornim manipulacijama preglasaju oko izbora izaslanika za federalni Dom naroda, a što im jamči njihova uloga u potpisivanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma kojim su se odrekli vlastitog entiteta.
 
“U trenutku kada Bošnjaci izaberu hrvatske predstavnike u Dom naroda Federacije BiH Hrvati gube status ‘konstitutivne nacije’ u BiH te su Dayton i Washington prekršeni, što omogućava Hrvatima da ih pravno dokinu kao suverena nacija”, istaknuo je odvjetnik.
 
Ocijenio je besmislicama tvrdnje bošnjačkih dužnosnika i lobista koje Zagreb, EU ili SAD sumnjiče za pokušaje cijepanja BiH. Pri tome je uputio i kako, uz presude Europskog suda za ljudska prava, kojima se inzistira na otklanjanju diskriminacije manjina, jednaku važnost ima i presuda Ustavnoga suda BiH koji inzistira na jednakopravnosti triju naroda.
 
RAVNOPRAVNI NARODI
 
“Odluka Ustavnog suda ne govori o ‘ravnopravnim građanima’, već o ‘ravnopravnim narodima’, čija je ‘dominacija u strukturama vlasti’ izričito zabranjena daytonskim Ustavom. To što Bošnjaci preuzimaju u Domu naroda krše Dayton. Hrvati su potpisali da ostanu konstitutivna nacija. Što to znači, objasnio je Ustavni sud BiH. U trenutku kada Bošnjaci uskrate ravnopravnu zastupljenost Hrvata u Domu naroda, oni Hrvatima oduzimaju status konstitutivnog naroda, kršeći Dayton i Washingtonski sporazum”, mišljenja je Luka Mišetić.
 
On navodi kako, u slučaju da ih se nasilno izgura iz vlasti, Hrvati neće koristiti nasilje, nego proglasiti Dayton ukinutim i jednostavno ignorirati institucije FBiH.
 
“Njihovi bi potezi bili posve legalno opravdani”,  zaključio je odvjetnik Mišetić.