Tko je Hercegovini Milosrdni Samaritanac

Situacija u kojoj su se nakon Tuđmanove smrti našli Hrvati Herceg-Bosne, može se usporediti s onim likom iz Isusove prispodobe kojeg na pola puta između Jeruzalema i Jerihona unesrećiše razbojnici.

Svukoše ga, opljačkaše, izraniše, i ostaviše polumrtva. Sve baš kao u Herceg-Bosni. Premda je bio Izraelac, ne pomogoše mu njegovi: ni levit, ni neki svećenik koji je onuda prolazio… Svi ga stadoše zaobilaziti, i, premda su bili dužni pomoći mu, ostaviše ga. 

 
Tako su pored Hrvata Herceg Bosne prolazili njihovi bližnji: Sanader, Plenković, Kolinda… - a osobito Mesić, Josipović… - svi nas stadoše zaobilaziti u velikom luku, i što se njih tiče, mogli smo, prepušteni na milost i nemilost razbojnika, i nestati. 
 
Ali, ovih dana sve nas stade iznenađivati netko od koga se to nije očekivali: Ovo što on radi, podsjeća me na Milosrdnog Samaritanca: premda od njega to nismo očekivali – jer nije HDZ-ovac, nije „naš“, pristupi, i stade se boriti kao nitko prije. Dodijeli odlikovanja, primi hrvatske časnike, posjeti mjesta stradanja, izreče sve ključne istine u ugnjetavanju Hrvata Herceg Bosne, prozva tirane i kradljivce hrvatskih prava, i zareče se da od Hrvata Herceg Bosne neće odustati - baš kao i u prispodobi. Tako već sada učini više nego svi drugi proteklih 20 godina. 
 
Isus bi nas danas pitao tko je onda naš bližnji: 
 
„Što kažeš, koji je od te trojice (sedmorice…) bio bližnji čovjeku kojega su napali razbojnici?“
 
odgovor bi  morao biti sličan svetopisamskome: „Onaj koji mu je iskazao milosrđe!“
 
Da, Milanović!
 
Vjerojatno su neki okorjeli Židovi dodali: "Ali, tko zna je li to Samaritanac iskreno činio?" 
 
Sumnjičavo baš kao i mi danas...
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 14 Srpanj 2021 08:31