Vice Vukojević za Direktno o programu obilježavanja stradanja na Bleiburgu

Kao i prijašnjih godina, Hrvatski sabor pokrovitelj je i ovogodišnjeg obilježavanja središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Sudionici sastanka razgovarali su o ovogodišnjem obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta te definirali program događaja. Vodeći računa o složenoj epidemiološkoj situaciji, komemoracija će se održati 15. svibnja, na sličan način kao i prošle godine. Vice Vukojević, predsjednik Počasnog bleiburškog voda za portal Direktno komentirao je predviđeni program komemoracije.

"Vjerojatno i sve hrvatske katoličke župe u svijetu, a kojih ima 189, tih dana održat će misu za žrtve Bleiburga, a to je bilo održano i prošle godine, ali se u javnosti nije baš medijski popratilo", rekao je Vukojević.

Program obilježavanja stradanja na Bleiburgu i ove godine je u znaku pandemije pa je isti prilagođen trenutnoj situaciji.

"Na samom Bleiburškom polju u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji održat će se polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama, u 8 sati kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj bit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća Sabora i Počasnog bleiburškog voda, a u 12 sati slavit će se sveta misa na Udbini", rekao je naš sugovornik.

Dodao je da je samu lokaciju za održavanje misnog slavlja izabrala Biskupska konferencija.

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini zamišljena je kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda do ostvarenja svoje države i slobode. Crkva je svečano otvorena i blagoslovljena u rujnu 2010. godine, a oko nje nalazi se spomen-park u koji se donose spomen-kamenja svih hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica.

"U obzir je uzeta i činjenica da je tamo na raspolaganju veliki prostor, a sveto misno slavlje predvodit će mons. Jure Bogdan, vjerojatno s domaćim biskupom i svećenicima", objasnio je Vukojević te zaključno rekao da će lokalni stožer odrediti sve uvjete i mjerila, a sve će ovisiti od trenutne situacije u odnosu na Covid-19.

Podsjetimo, sugovornici sastanka kod predsjednika Hrvatskog sabora su se složili kako će u idućem razdoblju, prateći razvoj epidemiološke situacije, preciznije razraditi cjelokupni program obilježavanja komemoracije te o tome pravodobno izvijestiti javnost, što stoji i u priopćenju Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.