Alemka Markotić: Mladi oprez, kod korone nema nedodirljivih!

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 2.698 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 16.053.

Među njima su 2.003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe, priopćio je Nacionalni stožer koji je u petak održao i konferenciju za novinare.

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a potvrdio je kako je na tjednoj razini rast zaraženih od 32 posto.

'Najniža incidencija je Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj županiji. U cijeloj EU Hrvatska zauzima 21 mjesto, samo šest zemalja ima veću stopu zaraženosti od Hrvatske. Po smrtnosti smo 17. u EU. Današnji udio je 29,2 posto pozitivnih u testiranju.', rekao je.

Capak je dodao i kako od četvrtog tjedna travnja Pfizer u Hrvatsku dostavlja 95.000 doza, u svibnju 173.000 doza i u lipnju još 200.000 doza tog cjepiva, piše Tportal.hr.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako ga veseli sve što je Capak naveo jer stalno traje borba za što veće količine cjepiva.

'Možete biti sigurni da će biti dosta cjepiva za sve one koji se žele cijepiti', rekao je Beroš.

Alemka Markotić rekla je da je na Znanstvenoj platformi Europske Komisije jučer zaključeno da je britanska varijanta prevladala u cijeloj Europi i da više ne treba raditi sekvencioniranje da bi se to dokazalo.

'Južnoafrička varijanta je na oko pet posto, a brazilska, koja bi mogla ugrožavati cijepljenje' je pod kontrolom na oko pet posto. Najviše brazilske varijante ima u Italiji, što je za nas važno. Sve zemlje EU bilježe značajno mlađi pobol među osobama starijim od 80 godina, što se veže s nižom smrtnošću u trećem valu', rekla je.

'Kapaciteti u bolnicama su puni, Zarazna je puna, zaraženi imaju između 40 i 65 godina. Zabrinjava što osobe od 25 do 40 godina imaju teške upale pluća, jedna mlađa osoba je završila na ECMO-u. Mlađi moraju misliti na to da mogu razviti teške oblike bolesti, pogotovo ako su pretili ili imaju komorbiditete', poručila je i dodala: Kod korone nema nedodirljivih!