Milanović: Ja sam predsjednik Hrvatske i fućka mi se hoće li bosanska strana protestirati

Na 25. godišnjicu operacije Oluja, predsjednik Zoran Milanović odlikovat će četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske,

o čemu razgovaramo s generalom Pavlom Miljavcem, predsjednikom Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) i zapovjednikom jednog od dvaju operativnih timova Glavnog stožera HV-a za provođenje operacije Oluja.

Kako je došlo do inicijative za odlikovanje postrojba HVO-a s kojom ste izašli pred predsjednika Milanovića? 

Mi smo to predložili u ime Zbora, s time da je u inicijativi logično prednjačio general Ljubo Ćesić Rojs u želji da se odlikuju "njegovi". Tu smo istu inicijativu prije godinu i pol dana poslali tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, našoj počasnoj članici, ali mislim da je problem bio u tome što se bojala reakcija iz BiH jer su je bili pritisnuli zbog nekih izjava. Tako smo prije nekoliko dana otišli na sastanak kod predsjednika Milanovića i predstavili tu inicijativu za koju smatramo da je ispravna, kako bismo priznali zasluge i tim komponentama iz BiH.

Predsjednik je pogledao prijedlog, rekao da "to ima logike", na što smo ga upozorili na moguće reakcije s bosanske strane, na što je rekao:

"Ja sam predsjednik hrvatske države, temeljem Splitskog sporazuma te su postrojbe mogle sudjelovati u operaciji Oluja i fućka mi se ako će bosanska strana protestirati, neka protestiraju, to je moja odluka i neka ide".

I u tome nema ništa sporno. I politička situacija se mijenja. Prije 15 godina bio si odmah optužen da potvrđuješ da si sudjelovao u agresiji na BiH, što nije točno. Postojalo je nekoliko sporazuma, između ostalih i Splitski, o sudjelovanju u zajedničkim operacijama oslobađanja BiH, dakle pravna osnova je postojala.