Vrhovni sud: Zdravku Mamiću se može suditi u odsutnosti

Vrhovni sud RH odbio je u srijedu žalbu Zdravka Mamića i potvrdio rješenje Županijskog suda u Osijeku da mu se sudi u odsutnosti.

Nakon odbijanja žalbe Mamićevog branitelja, Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsko rješenje osječkog Županijskog suda, čime je postalo pravomoćno rješenje kojim je određeno suđenje optuženiku u odsutnosti, priopćio je najviši sud ne navodeći Mamićev identitet.

Vrhovni sud je podsjetio da USKOK tereti Mamića i njegove suoptuženike da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom u sastavu zločinačkog udruženja. Najviši sud je dodao da je protiv Mamića raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog te da optuženik nije uhićen niti izručen Hrvatskoj.

Sud je dodao da Mamić, pored hrvatskog državljanstva, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i da se trenutno nalazi u BiH, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio i obrazložio da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti koji se očituju u činjenici da je Mamić optužen za kaznena djela koje je počinila zločinačka organizacija, a kojom je on, prema navodima optužnice, oformio i s njom rukovodio u razdoblju od preko deset godina.

Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku korist na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka, ocijenio je Vrhovni sud.

 
index Instagram400x230 youtube