Plenković ima dovoljno ruku u Saboru: Podršku mu dali HNS, Reformisti i zastupnici manjina

Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima.

Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković, poručio je na Twitteru glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Čačić: Podržat ćemo HDZ-ovu Vladu

Narodna stranka – Reformisti, koja je na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, podržat će HDZ-ovu Vladu Andreja Plenkovića, u ponedjeljak je za Hinu potvrdio predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić. Svoj jedini mandat Reformisti su osvojili u 3. izbornoj jedinici gdje je izabran upravo Čačić. Komentirajući rezultate izbora rekao je da su bili iznenađenje u odnosu na ankete i da su bila ključna dva razloga – mala izlaznost i puno rubnih mandata.

Spomenuo je da se njihov rezultat cijele postizborne noći kretao između nula i tri mandata. "Za par stotina glasova izgubili smo mandat u 6. izbornoj jedinici Darinka Dumbovića i na kraju za koju tisuću u 2. izbornoj jedinici Željka Lackovića. Moglo je završiti i ovako i onako. Recimo, ona grupacija Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom završila je s tri mandata", komentirao je Čačić. Predsjednik Reformista smatra da je konačni rezultat izbora optimalan za Hrvatsku u ovom trenutku.

"Očito je da lijevi centar nema snage da preuzme vlast, a da desni centar sad stvarno može postati desni centar. Zato jer Plenković sa svojih 66 mandata, uz podršku HNS-a, našu podršku i manjince, za formiranje Vlade ima 76 zastupnika“, rekao je Čačić. Dodao je da nikakvi radikali i ljudi "s političkim porukama i stavovima ispod europskih civilizacijskih dosega" nisu u poziciji da ga ucjenjuju.

Svoju bivšu stranku HNS, iz kojeg je isključen 2014. opisao je kao "završenu priču" jer su s 14 mandata pali na 9 na prošlim izborima i sada na jedan. Čačić je dodao da je Reformistima važno da su prisutni u parlamentu. "Od Vlade ne tražimo apsolutno ništa niti da budemo u Vladi. Jedini naš zahtjev je da sjever ima ravnopravni tretman kao i svi drugi", kazao je Čačić pojasnivši da to znači bržu realizaciju projekata pruge Čakovec-Varaždin-Krapina-Zagreb, cesta i obilaznica te centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice s apliciranjem na europska sredstva.

Kao župan Radimir Čačić neće ići u saborske klupe već će njegovo mjesto zauzeti potpredsjednica stranke Natalija Martinčević, koja je bila druga na listi u 3. izbornoj jedinici, a imala je i drugi rezultat preferencijalnih glasova.

 

 

 

 
index Instagram400x230 youtube