Najmanji grad na svijetu: Grad glagoljice i biske sve više otkrivaju domaći gosti

U desetak dana pobjednik ovogodišnje Dore i eurovizijski adut Damir Kedžo dvaput je bio u Humu, što je samo još jedna potvrda atraktivnosti najmanjeg grada na svijetu koji polako oživljava nakon korona krize.

Grad glagoljice i grad biske sve više otkrivaju domaći gosti koji dolaze i s druge strane Učke, mahom Riječani. Gotovo da su uz izletnike iz Istre, Zagreba, pokojeg Slovenca, rijetke Talijane, Nijemce i Austrijance, najbrojniji među lipanjskim izletnicima koji pohode humske ulice.

Počinju rezervacije smještaja

- Prvi puta Kedžu nismo uspjele "uloviti" nego smo na Instagramu vidjele da se tagirao u Humu. Nakon tjedan dana, evo njega opet priča za Glas Istre Dores Blagonić, vlasnica suvenirnice Colmo koja funkcionira i kao svojevrsni humski info pult.

- Pitala sam ga što radi tu već drugi put u deset dana, a on je odgovorio da uživa i da mu je tu lijepo. Sjeo je s psom na terasu humske konobe i uživao, priča nam Dores.

Otkriva nam da se gosti raspituju što bi još mogli posjetiti, pitaju za Stazu sedam slapova, za Kotle, Motovun, Grožnjan… Zanima ih glagoljica, pitaju i za crkvicu sv. Jeronima na mjesnom groblju, s nadaleko poznatim freskama iz 12. stoljeća, nabraja Dores i dodaje da polako pristižu i rezervacije za smještaj u Humu. Većinom je riječ o Nijemcima koji smještaj u Humu rezerviraju za početak srpnja.

Dores Blagonić i Lorena Beletić iz suvenirnice Colmo pričaju nam da je Hum lani posjetio i Goran Višnjić, no nisu ga "na prvu" prepoznale. Razgovor tako skrećemo u filmske vode. U Humu su prije pet godina snimani kadrovi visokobudžetnog akcijskog trilera "Renegades" - "Odmetnici" u kojem glumačku ekipu predvodi Oscarom nagrađeni J. K. Simmons uz Sullivana Stapletona i Charliea Bewleya, a scenarij potpisuje slavni Luc Besson. Hum je kao kulisu za spot svoje ljetne uspješnice "Noćas si moje vino" uz Kotle, stari grad Buzet, Motovun i druga mjesta lani odabrala i popularna novosadska grupa The Frajle.

Idealna prilika za obilazak

Najmanji grad na svijetu malo koga ostavlja ravnodušnim. U subotnjem obilasku gradića zatekli smo Maju Matić iz Rijeke i Mateja Šarliju iz okolice Zadra.

- Nalazimo se s prijateljima u Motovunu, a kako Matej nikada nije bio u Humu, tako smo odlučili kratko zastati, pojasnila je Maja razloge lipanjskog posjeta Humu. Bio je to prvi posjet Humu i za Zagrepčanku Sanju Jakopec.

- Prekrasan mali gradić. Miran, pitom. Ima dušu. Prilika je sada ga obići jer nema gužve, rekla je Sanja i nastavila svoju istarsku vikend turu u pravcu Motovuna, Buja, Rovinja i Brijuna.

- Hum me oduvijek zanimao, a sada se pružila prilika da posjetimo prijateljicu u Puli i da ga po prvi puta obiđemo. Prekrasan je, ovako na osami. Idealna je prilika obići ga dok nema puno ljudi, rekla nam je Zagrepčanka Verica Josipović koja je u Hum stigla sa sugrađankom Katarinom Kesedžić i Sarom Kokot iz Pule.

Cijeli gradić od svega 24 stanovnika živi od turizma. Ondje su jedna konoba, wine bar & shop, galerija slika, tri suvenirnice, dvije kuće za odmor, četiri apartmana i šest soba. Turisti u suvenirnicama traže autohtone humske proizvode. Pitaju za bisku. Konačno, cjelovit recept za bisku pripisuje se pokojnom humskom župniku Josipu Vidau pa Hum slovi i kao postojbina domaće rakije kojoj okus daju listovi imele.

Jedina humska konoba odiše autohtonom istarskom gastro pričom. Sir, pršut, maneštra od stupanog kukuruza, fuži, njoki s gulašom, umakom od gljiva, s tartufima, ombolo, kupus, kobasice. Do sada je konoba radila samo u vikendom, a od danas će, kako nam je kazao njezin vlasnik Aleksandar Merlak, početi raditi svaki dan. Doduše, u tjednu u nekom skraćenom radnom vremenu, od podne do 18 sati, da bi turisti mogli barem mogu ručati.

Tijekom tjedna - pustoš

Turisti polako dolaze, ali kao na kapaljku. U Humu se nadaju da će od 15. lipnja kada se otvaraju granice početi pristizati i gosti iz europskih zemalja, ali za sada teško da će biti i onih što su dolazili iz Rusije, Amerike, Kine, Južne Koreje. Za Humljanima je drugi vikend otkako je suvenirnicama dozvoljeno da rade nedjeljom. Zadovoljni su zbog toga, ali žale se da blagdanom moraju biti zatvoreni, a u lipnju ih čekaju dva: Tijelovo i Dan antifašističke borbe.

Danilo Majcan, buzetski glazbenik, treću sezonu radi na naplati parkiranja u Humu.

- Parkiranje se u pravilu naplaćuje od sredine travnja do sredine listopada, no ove smo godine zbog koronavirusa počeli tek početkom lipnja. Prvi lipanjski dani neusporedivi su s prošlogodišnjim. Ovo je tužno. Preko tjedna, dnevno se prodaje desetak karata, vikendom od sedamdeset do sto. Većinom dolaze iz Rijeke. Bilo je nešto Slovenaca i tek nekoliko Nijemaca. A u isto vrijeme lani sve je vrvjelo životom. Bilo je biciklista, motorista, puno djece, puno školskih ekskurzija. Sve je bilo puno autobusa, a sada nema niti jednog. Nema čak ni kampera. Samo automobili, požalio se Danilo kojemu ni na glazbenom planu ne cvjetaju ruže.

Otkako zna za sebe nastupa ljeti na terasama, svira gitaru i pjeva, već je navršio 45 godina glazbenog staža.

Ovo mu je trebala biti najbolja ljetna sezona. No, hotelske gaže na zapadnoj obali Istre redom su mu otkazane. Došla je korona i svi su ugovori raskinuti.

 
index Instagram400x230 youtube