Milanović: Tko se u Domovinskom ratu borio pod “ZDS”, mora znati da se borio i za NDH

Državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u Jasenovcu su podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.

Medijima se u Jasenovcu obratio i predsjednik Zoran Milanović, prenosi dnevnik.hr.

Drago mi je da smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Dobro je da je na komemoraciji napokon izbjegnuta govorancija. Ja sam se ovjde nagovorio već, ali sad je dosta”, rekao je Milanović i naglasio kako je Jasenovac jedno od najgorih mjesta Drugog svjestkog rata.

Rekao je i kako onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod “ZDS” borio samo za RH mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom.

Plenković: “Želimo njegovati kulturu sjećanja”

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je obilježavanje okupilo sve ključne sudionike državne vlasti.

“Kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Želimo u Hrvatskoj njegovati kulturu sjećanja. Moramo ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svjesne strahota koje su se ovjde dogodile”, rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo kako se politika koju njegova vlada vodi bazira na osudi zločina.

“Istina koja se dogodila mora biti jasno vidljiva svima”, rekao je premijer.

 

 
index Instagram400x230 youtube