Zašto WHO manipulira brojkama smrtnosti od koronavirusa?

Hrvatski ekonomist i ekonomski analitičar, Ivica Brkljača, objavom na svom Facebook profilu kroz jednostavnu računicu ozbiljno je poljuljao vjerodostojnost informacije koju je Svjetska zdravstvena organizacija objavila o postotku smrtnosti od zaraze koronavirusom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Naime, Brkljača podsjeća da je početkom ožujka WHO kazao kako je smrtnost od COVID-19 3,4%.

“Iako je bilo za pretpostaviti da je puno niža – primjerice, Igor Rudan je odmah kazao da to ne drži vodu, objasnio je zašto mora biti puno niža te zašto je njegov educated guess i dalje između 0,5% i 1%”, napisao je ekonomist Brkljača.

Citirao je i direktora WHO-a koji je danas kazao da se COVID-19 širi brzo te da znamo da je smrtonosan ,” 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009.“

Ističe da su mediji takvu informaciju uredno prenijeli i da se svima ureže ono „10 puta smrtonosniji“.

Brkljača posebno problematičnim drži to što direktor WHO-a nije kazao da je pandemija svinjske gripe 2009. imala stopu smrtnosti od svega – 0,02%.

- Iz toga onda proizlazi da u WHO-u smatraju da je stopa smrtnost od COVID-19 zapravo 0,2% (to je deset puta više), a ne 3,4% kao što su prije bili rekli, upitao se Brkljača.

Postavlja pitanje, ako je to doista tako zašto onta to jasno i ne kažu.

- Zašto ne kažu da je njihova današnja procjena 17 puta niža od one od prije 5-6 tjedana već direktor to formulira kroz rečenicu „10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009“, pita se Brkljača.

Mišljenja je da važna organizacija, kao što je to WHO, ne bi smjela komunicirati na, kako kaže, nejasan način.

Uzimajući u obzir da sezonska gripa ima prosječnu stopu smrtnosti od 0,1%, Brkljača zaključuje da, ako je vjerovati direktoru WHO-a, novi koronavirus je otprilike dvostruko smrtonosniji od sezonske gripe.

 
index Instagram400x230 youtube