Odobreno 1500 stipendija za studente izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je konačnu Odluku o dodjeli tisuću petsto stipendija studentima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2023./2024.

''Od ove akademske godine uvedene su nove rang-liste za studente - pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine s prebivalištem u Crnoj Gori, Republici Kosovo, Republici Sjevernoj Makedoniji i Republici Srbiji te imaju status redovitog studenta na javnom visokom učilištu u državi prebivališta.

Također, dodan je novi kriterij odgovarajućeg bodovanja studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi s obzirom da se radi o osjetljivoj skupini studenata koji su u osobitoj potrebi za dodatnom financijskom potporom tijekom svoga školovanja'', naveo je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Dodaju kako je od akademske godine 2022./2023. iznos stipendije povećan s 10.000,00 kuna na 1.500,00 eura, a od ove akademske godine povećan je i ukupan broj stipendija, te se sada dodjeljuje čak 1500 stipendija za studente - pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

''Izvrsnost je jedan od temeljnih kriterija za dodjelu stipendija, a dodatni socijalno-materijalni kriteriji omogućuju pravo na stipendiju mnogim studentima kojima ona predstavlja materijalnu, ali i moralnu potporu u jačanju samopouzdanja, osobnog razvoja, stjecanja znanja te intelektualnih vještina.

Svi stipendisti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelujući u ovom programu doprinose ispunjavanju strateških ciljeva, osobito zaštiti prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, jačanju njihovih zajednica te razvijanju međusobne suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske'', navedeno je.

 
index Instagram400x230 youtube