Božo Skoko: SDP treba priznati poraz

Nakon burne i neprospavane izborne noći, krenula je utrka za formiranje većine u Hrvatskom saboru.

Političke stranke na stol stavljaju karte, ali nitko ne otkriva svoju strategiju. Komunikacijski stručnjak Božo Skoko u Dnevniku HTV-a rekao je kako HDZ može biti zadovoljan rezultatima izbora, a da bi SDP-u bilo najbolje da prizna poraz.

Tvrdi kako HDZ može biti zadovoljan rezultatima izbora jer su oni u skladu s predizbornim anketama koje su objavljivali mediji.

Ipak je riječ o trećem mandatu i dolazi do određenog zamora. S druge strane, bilo je različitih afera, pitanja i sl. i samim time mislim da itekako mogu biti zadovoljni. Naravno da sada predstoji problem kako pregovarati i doći do većine. Kao relativni pobjednik sigurno je u prednosti nad ostalim strankama. Međutim, s druge strane, one pozicije koje imaju pregovaračku moć, sigurno da neće tako lako ući u zagrljaj nijednoj opciji tako da će nas idućih dana sigurno očekivati različite kombinacije, kombinatorike, pregovori i sl. U interesu HDZ-a je da se to ne odulji, odnosno da ima kontinuitet samog vladanja, rekao je.

Što se tiče SDP-a, rekao je kako bi im najbolje bilo da “priznaju poraz”.

Mislim da SDP treba priznati poraz. Projekt zajedno s predsjednikom Zoranom Milanovićem nije dobio podršku hrvatskih građana i hrvatski građani ih nisu prepoznali kao ozbiljnu alternativu koja bi mogla i trebala zamijeniti HDZ. I upravo zbog toga vidimo da će biti prilično mučenje u sastavljanju koalicije nacionalnog spasa ili okupljanja svih mogućih opcija od ljevice do desnice, rekao je.

Naravno da ni sam predsjednik Milanović niti SDP neće olako odustati od te mogućnosti. Međutim, činjenica da SDP i Možemo! zajedno zaostaju još uvijek iza HDZ-a devet mandata govori dovoljno samo za sebe. Dakle, SDP će sigurno pokušavati, međutim, ta nemoguća misija je na istu hrpu staviti i Možemo, i Most, i Domovinski pokret. A čak i ako se sastave, pitanje je koliko se mogu tako držati, rekao je Skoko.

Rekao je kako je Domovinski pokret svjetonazorski blizak HDZ-u, ali, s druge strane, da tu ima “jako puno animoziteta”.

Poglavito oni saborski zastupnici koji su bili u HDZ-u pa su ga napustili. Prema tome, ako pogledamo imena saborskih zastupnika iz Domovinskog pokreta, onda sigurno možemo govoriti o dobrom dijelu onih koji bi sigurno rado bili u koaliciji s HDZ-om, ali ima i onih koji sebe vide na drugoj strani, rekao je i dodao kako bi im birači više honorirali ako bi išli s HDZ-om, nego s ljevicom.

Što se tiče Mosta, smatra kako im je komotnija oporba korektiva iz parlamenta.

Naravno, treba svakako uzeti u obzir da su se oni dva puta opekli s koalicijama s HDZ-om. Dakle, tu je daleko izraženiji animozitet između Mosta i HDZ-a nego između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Mislim da u ovom trenutku čak Most više možda preferira koaliciju kad bi ona bila moguća sa SDP-om jer bi tada lakše došli do izražaja. Prema tome, u ovom trenutku, mislim da je daleko više za očekivati da Most ostaje oporbena stranka, rekao je Skoko.

Što se tiče Možemo!, rekao je kako oni mogu biti zadovoljni zato što su dobili više mandata nego su imali. S druge strane, rekao je kako su se “blago protegnuli izvan Zagreba” i da su tako napravili prvu stepenicu da postanu nacionalna, a ne samo zagrebačka stranka.

Međutim, ova inicijativa čini se pomalo neodrživa. Dakle, s jedne strane Možemo! kaže da ne želi nikako surađivati sa strankama desnice, a onda poziva iste te stranke desnice da se priključe strankama ljevice i da podrže u parlamentu neku manjinsku vladu. E sada, ako gledamo s pozicije tih stranaka koje oni pozivaju, pitanje je zbog čega bi Domovinski pokret ili Most podržavali tamo neku vladu, a u njoj ne bi participirali.

Samo zato da se spasi ugled predsjednika Milanovića kao potencijalnog mandatara ili, ne znam, da se spasi Peđa Grbin na čelu SDP-a. Tako da mi nije potpuno jasna tu pozicija Možemo!, jer zapravo Možemo! je ostvario dobar rezultat upravo zbog toga što se na vrijeme distancirao i od Milanovića i od SDP-a, a sada je prvi u njihovom spašavanju. Tako da mi tu nisu do kraja uvjerljivi i ne znam kako bi taj plan funkcionirao u realnosti, kaže.

Rekao je kako bismo u sljedećih tjedan dana trebali znati neke obrise, što se tiče sastavljanja vlade.

Ako Domovinski pokret bude tražio previše i na taj način ne pristane HDZ, mislim da nije nerealno očekivati ni ponovljene izbore jer u ovom trenutku mislim da je HDZ shvatio da je u relativno dobroj poziciji, i ako se ide čak na ponovljene izbore, a zato se perceptivno ne okrivi HDZ, već upravo ove manje stranke s kojima se pregovaraju, mislim da oni računaju čak i na koji mandat više, kazao je Skoko u Dnevniku HTV-a.

 
index Instagram400x230 youtube