Beroš: Imamo četiri nova slučaja, jedan u Varaždinu, preporuka da se pije voda

Ministar Vili Beroš potvrdio je da se u Hrvatskoj pojavilo još nekoliko sumnji na slučajeve trovanja pićem. Okolnosti se utvrđuju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija.

'Ono što trebam izvijestiti javnost da sve institucije u RH rade svoj posao, te da je pravodobno obaviještena policija i Državni inspektorat. Zdravstveni sustav je spreman, postupa se prema postojećim protokolima. Ono što vam mogu reći da imamo još nekoliko bolesnika, slučajeva sumnje na trovanje pićem. Konkretno je novih četvero, jedan je u Vinogradskoj u bolnici na opservaciji, za njega se sumnja u ozlijeđivanje kemijskim elementima, jedan je u Varaždnu, dok su dva u KBC-u Zagreb. Srećom svi do sada novi zabilježeni slučajevi su sa blažim simptomima i većina će pacijenata biti otpuštena na kućno liječenje', rekao je ministar.

'Možemo reći da je dvoje od svih navedenih u vezi s konzumacijom određenih pića a za ostale je potrebno sagledati. Mjesta panici nema, ali oprezu ima', naglašava ministar te dodaje kako 'nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno… Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo saznali za novi slučaj izašli smo u medije. Izašli smo onda kada smo procijenili da realna opasnost postoji. I kada se pojavilo više slučajeva krenuli smo obavještavati javnost.'

Ministar je potvrdio kako nisu svi građani pili isto piće, pa čan ni od istog proizvođača, tvrdi kako se pojavio i jedan slučaj koji je povezan navodno s konzumacijom slanih štapića. 'Nisu pili isto piće. Neki su konzumirali slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada stoji preporuka da se pije voda', kaže Beroš.

Ministar je rekao i kako nadležne institucije ispituju postoji li organiziranost i povezanost vezano za poruke koje su se proširile društvenim mrežama. Tvrdi kako se sada pokazalo da su one bile puštene upravo u svrhu dizanja panike, te kako su govorile o nekoliko slučajeva u Rijeci, a do danas se radi o samo jednom. 'Te informacije su bile lažne i krivotvorene, institucije rade ispitivanje tko je i zašto je pustio krivotvorene izjave u javni prostor.'

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u utorak navečer da su u zagrebačkom KBC-u primjene dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na slučaj trovanja uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, od kojih je jedna imala lakša oštećenja te je otpuštena na kućno liječenje. Kasnije je zabilježen još jedan slučaj, a pacijent se nalazi U KBC-u Zagreb.

Rano jutros ministar je za N1 potvrdio da je zabilježeno još nekoliko slučajeva, ali kako nije još točno utvrđeno o čemu se radi. 'Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom. Moramo biti opreznim ali ne treba sijati paniku', rekao je ministar zdravstva.

 
index Instagram400x230 youtube