Kod Zelenog hrasta otkrivena spomen ploča za nestale hrvatske branitelje

Udruga Dragovoljaca posebne jedinice policije 1990. »Pionirski grad« sa sjedištem u Zagrebu i Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90-91 sa sjedištem u Biogradu na Moru organizirali su povodom 32. godišnjice nestanka branitelja Domovinskog rata, Genete Međugorca i Frane Juga, otkrivanje spomen ploče na mjestu kod kojeg su nestali, Zelenog hrasta.

U tome su ih financijski potpomognuli načelnik Posedarja, Ivica Klanac i načelnik Poličnika, Davor Lončar. Na otkrivanju spomen obilježja i polaganju vijenaca, pored obitelji nestalih branitelja, sudjelovali su i brojne braniteljske udruge te predstavnici vlasti. Hrvatski general Josip Lucić održao je tom prilikom prigodni govor u kojem je istaknuo važnost zajedništva te se zahvalio svim obiteljima nestalih, svim braniteljima te izaslanicima i predstavnicima lokalne vlasti, ali i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

–  U ovoj prigodi sjećamo se svih naših poginulih, ranjenih i nestalih suboraca. Tijekom 1990. i 1991. godine hrvatski narod se nalazio u najtežim vremenima. Bilo je to vrijeme u kojem još uvijek nismo imali državu, nismo bili priznati od svijeta i bili smo zarobljeni u bivšem sustavu. Prije 32 godine Hrvatska je napadnuta nespremna i razoružana. Međutim, usprkos tomu dragovoljaca je bilo iz svih dijelova Hrvatske te smo se branili kako smo znali i mogli. Hrvatska je tada bila presječena i morale su se što prije preuzeti sve policijske stanice i postrojbe koje nisu bile u našim rukama. To su mogli samo oni koji su odgajani u hrvatskom duhu i vjeri. Hvala Bogu Hrvatska je imala tu generaciju, koja dobrim dijelom i danas stoji tu. Iako su narušili naše zdravlje, nisu narušili našu ljubav prema domovini i hrvatskom narodu. Ponosni smo što danas imamo svoju domovinu, svoju policiju i vojsku. Hrvatska je bila podijeljena što prirodnim, što ideološkim barijerama, ali bez zajedništva i hrvatskog predsjednika Tuđmana danas ne bismo bili tu i iskazivali počast žrtvama i nestalima. Pored toga, veliku ulogu je odigrala i naša katolička crkva koja nas je držala u zajedništvu. Naša država je stvorena uz veliku žrtvu i predstavlja mladu zemlju koja je i dalje u izgradnji. Zajedništvo nas je spasilo i moramo ga čuvati kako bi nastavili izgrađivati i dalje našu domovinu, ali na racionalnim temeljima ne noseći sa sobom emocije koje će nas sukobiti. Izgrađujemo Hrvatsku za našu djecu i unuke, istaknuo je general Lucić.

Gento Međugorca je rođen 27. ožujka 1951. godine u Klobuku te je u Domovinski rat stupio dobrovoljno. Bio je pripadnik 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske te je posmrtno odlikovan »Redom kneza Domagoja« s ogrlicom. Frane Jug je rođen 2. rujna 1946. godine u Zagrebu, a u Domovinski rat je dragovoljno pristupio te je bio pripadnik Zbora narodne garde. Obojica su nestali na području Posedarja (na mjestu Zelenog hrasta) 28. rujna 1991. godine kada je Gento Međugorac bio vođa konvoja koji je vozio naoružanjem, a Frane Jug vozač automobila. Zaustavljeni su i zarobljeni su od strane neprijatelja, domaćih Srba četnika, nakon čega im se gubi svaki trag.

Poslijednja izmjena danaPetak, 29 Rujan 2023 08:42
 
index Instagram400x230 youtube