Milijunskim projektima Hrvatska i BiH otvaraju brojna nova radna mjesta

Osim iznimno produktivnih političkih odnosa, dvije zemlje iz godine u godinu jačaju i ekonomske, pokazujući se kao primjer regionalne suradnje od koje korist imaju žitelji s obiju strana granice.

Zajednička izgradnja dvaju strateški važnih mostova na Savi, prenošenje iskustava u programima Europske unije, čija vrijednost doseže pola milijarde eura, rastuća vanjskotrgovinska razmjena koja je dosegnula iznos od osam milijardi maraka… BiH i Hrvatska, osim iznimno produktivnih političkih odnosa, iz godine u godinu jačaju i ekonomske, pokazujući se kao primjer regionalne suradnje od koje korist imaju žitelji s obiju strana granice, piše Večernji list BiH.

Raspisan poziv

S obzirom na poziciju koju Hrvatska ima kao članica EU-a, ali i vrijedna iskustva u povlačenju sredstava iz EU fondova, RH se pritom pozicionira kao ključni vanjskotrgovinski, ali i vanjskopolitički saveznik koji aktivno lobira za što veću prepoznatljivost BiH i njezinih lokalnih zajednica u projekcijama raspodjele novca iz fondova EU-a. Upravo je ovih dana otvoren prvi poziv na dostavljanje projektnih prijedloga u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska -BiH – Crna Gora 2021. – 2027., a koji, podsjećamo, ima ukupni proračun od 117,600.000 eura, koji su dostupni iz Europskog fonda za regionalni razvoj i fonda IPA III. Programsko područje obuhvaća: 12 županija iz Hrvatske, 109 općina/gradova i Distrikt Brčko iz BiH te 12 općina iz Crne Gore, a cilj je poticati pametan, zelen i uključiv razvoj pograničnih regija. Na pozivu su kako doznajemo, otvoreni sljedeći programski prioriteti i specifični ciljevi – pametna ulaganja u istraživanje, inovacije i konkurentno poduzetništvo, zelena ulaganja u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizicima, dostupne i otporne zdravstvene usluge te održivi i uključivi turizam i kultura.

Osim ovoga programa, Hrvatska je aktivan partner u još jednom, radi se o programu teritorijalne suradnje Interreg VI-B IPA Adrion 2021. – 2027. koji uključuje Hrvatsku, Grčku, Sloveniju i Italiju, dok su među zemljama koje nisu članice EU-a Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH i Republika San Marino, pri čemu je vrijednost 160,8 mil. eura, od čega je doprinos EU-a 136,688.515 eura. Kada se tomu doda i novi program transnacionalne suradnje za dunavsku regiju za razdoblje 2021. – 2027. (Europski fond za regionalni razvoj osigurava 213 milijuna eura, a ostatak zemlje sudionice), ukupna vrijednost programa u kojima, uz ostalo, sudjeluju i BiH i RH, doseže gotovo 500 milijuna eura.

O tomu što će Hrvatska značiti za BiH kada govorimo o gospodarskom razvoju, mnogo se govorilo i nedavno u Kreševu tijekom održavanja koordinacije načelnika i gradonačelnika predsjednika županijskih vlada izabranih uime HDZ-a BiH, prilikom čega su predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH, te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, fokus stavili upravo na razvojne projekte.

Infrastruktura

U kontekstu infrastrukture BiH i Hrvatska već imaju dobra iskustva, a primjer su mostovi Svilaj i Gradiška koji su prije nekoliko dana na sjednici Vijeća ministara uvršteni u mostove na koje se odnose odredbe sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici. Osim toga, jasno je kako će RH i BiH graditi i novi most u blizini Brčkog, a kada govorimo o prometnom povezivanju, nedavno je počeo s realizacijom projekt izgradnje regionalne ceste R428, dionica Zavala – Orahov Do -granica RH (Slano).

A rezultate dobih ekonomskih odnosa vidimo i svaki dan kroz konstantan rast razmjene dobara. Obujam razmjene s Hrvatskom prošle je godine iznosio 8 milijardi KM, što je više za 2,6 milijardi KM ili 48% u odnosu na 2021. godinu. Rastao je izvoz, i to do iznosa od 2,6 milijardi KM, što je više za 700 milijuna KM ili 36% u odnosu na godinu prije, kao i uvoz, koji je dosegnuo 5,4 milijarde KM.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 24 Svi 2023 12:11
 
index Instagram400x230 youtube