Vrgoračko polje postalo jezero: Prizori su nestvarni, a jagodari očajni

Vrgorsko polje u narodu zvano i polje Jezero ovih je dana doslovno postalo jezero.

Vinogradi, voćnjaci, oranice, krumpiri dospjeli za vađanje, jagode usred sezone berbe su pod vodom. Čuvene vrgoračke jagode ostale su neobrane. Neke nasade je potopila voda. Ne viri ni zeleni listić niti crvena jagoda, a do nekih se ne može doći jer su poplavili poljski putevi. Ono što nije voda potopila, dokrajčiti će vlaga koju zrele jagode nikako ne podnose, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svakako vrgorskim jagodama i jagodarima ako ovakvo (ne)vrijeme nastavi ne piše se dobro. Jednom riječju – katastrofa. Ni najstariji stanovnici vrgorske krajine ne sjećaju se da je sredinom svibnja bila ovakva poplav, ali 300 litara kiše koliko je palo moralo je negdje izdušiti. Proradila su kraška vrela.

Izvori Butina, Kruška, Staševica, Crpala, Krotuša, Spilov, Krtinovac, Crni vir pojačani rijekom Maticom su se izlili zadavši velike glavobolje lokalnom stanovništvu. Na svu sreću, situacija u Kokorićima je mirna. Za sada nema nikakvih problema samo što su ovdašnjim stanovnicima pred očima slike katastrofalne poplave koja ih je zadesila prije dvije i pol godine. Suosjećaju zato sa stanovnicima Gračaca i Obrovca.

Vozeći se od naselja do naselja zatiču se i pripadnici HGSS-a, stanice Split i Makarska. Ni oni do sada nisu imali puno posla. Obilaze sva naselja u okolici Vrgorca, snimaju stanje kako bi prevenirali eventualne probleme sa visokim vodostajem. HGSS-ovci očekuju da će voda još rasti jer iskustvo im govori dok god ponori miruju vodostaj se na nižim kotama povećava.

Ni vremenska prognoza nije obećavajuća, kiša i južina se nastavljaju što nikako ne ide na ruku vrgorskim poljoprivrednicima, koji samo mogu zbrajati štete. Za rad u polju ne treba im nikakva mehanizacija, traktor ili freza već trupa, jer samo onaj tko ima trupu može se nekako dovesti do svoje parcele.

Pravi razmjeri katastrofe znat će se tek za nekoliko dana kada kiša prestane i voda se počne povlačiti. Ljudi su ogorčeni. Kažu da nikoga nije briga za njih. Kako će živjeti i preživjeti. Političari ih posjete od izbora do izbora, obećaju brda i doline pa na kraju od toga nema ništa. Njima ostaje jedino težak rad u polju koji u samo tren oka uništi vodena bujica.

Ne mogu vjerovati što nam se događa. Toliko su nam puta obećavali napraviti tunel da ovu vodu vuče u more. Tunel bi trebao izaći kod Drvenika, to bi nas spasilo. A tko će to napraviti. Niti ima para niti volje, govori Petromir Šalinović iz naselja Lukavac dok je popravljao mašinu za polijevanje.

Trebat će polijevati lozu kad se voda povuče. Tko zna kolike će štete biti. Nešto su govorili da će se probijati tunel kod Ravče. Ma to nama ne treba. Nama treba tunel ovdje, ali ne nada se puno.

U mojih 53 godine svašta sam se naslušao. Svakakvih laži i obećanja, razočaran je Šalinović.

Ništa bolje nije ni u polju Rastok u kojem se beru najslađe jagode. Rijeka Matica se izlila, lokalnom prometnicom prema Orahu i dalje hercegovačkoj granici vozi se na vlastitu odgovornost. Prolaze samo najhrabriji. Prvi čovjek vrgoračkih jagodara, Milan Franić iznenađen je ovolikom količinom kiše i poplavama usred svibnja kada bi trebalo praktički biti ljetno vrijeme.

Kada je kiša i hladno vrijeme jagode se slabo kupuju. Nešto slično kao i lubenice, a sada je došla i ova poplava. Najviše su stradali nasadi na otvorenom dok oni posađeni u plastenicima nisu toliko. U njima će biti oboljenja i truleži plodova zbog velike vlage, pojašnjava Franić.

Vrgorčani se slažu da je došlo do poremećaja prirodne ravnoteže i poremećaja podzemnih vodotokova što je i uzrok katastrofalnih poplava.

Pogledajte, nema više ni ugora ni plotica, a nekada su bili hrana stanovnika ovoga kraja. To vam je dokaz da u prirodi nešto nije u redu, kazuju Vrgorčani koje elementarne nepogode posljednjih godina ne zaobilaze.

 
index Instagram400x230 youtube