Rumunji po pustopoljini između Metkovića i Vrgorca vozili deset Turaka i Sirijaca

Zbog počinjenog kaznenog djela nezakonitog ulaska, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj kao članici Europske umnije i potpisnici Schengenskog sporazuma,

sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku odredio je istražni zatvor u trajanju do 30 dana za rumunjske državljane Mariana Daniela I. (24) iz Calarise i Cristiana V. (25) iz Bukurešta. Rumunji su službenici Policijske postaje Metković zatekli tijekom akcije dubinske kontrole u kombi-vozilu ”Citroen Jumper” rumunjskih nacionalnih oznaka nedaleko Vrgorca. Međutim, s njima je u vozilu bilo i deset suputnika, inače državljana Turske i Sirije, koje su ilegalno, iz smjera susjedne Bosne i Hercegovine prevezli preko nekog od neobilježenih međudržavnih prijelaza nedaleko Ljubuškog. Nakon takvog, pretpostavlja se noćnog prelaska granice, nastavili su put prema Italiji, odnosno zapadnim granicama Hrvatske.

U neveliki su kombi Marian kao vozač, a Cristian kao suvozač, ukrcali ukupno deset Turaka i Sirijaca. Među njima je, zbijeno u neljudskim uvjetima, bilo i četvero djece starosti od dvije do 16 godina. Upravo zbog vrste kaznenog djela zbog kojeg se do okončanja istrage opravdano sumnjiče te uvjeta prijevoza, uhićenicima prijeti kazna zatvora u rasponu od tri do 12 godina. Kako je sudac istrage zaključio da Rumunji nisu poslovno ni obiteljski vezani uz Hrvatsku te postoji opravdana bojazan bijega i na taj način onemogućavanja dovršenja pravosudnog istražnog postupka, a moguće je i ponavljanje istog kaznenog djela, sudac im je odredio istražni zatvor.

Unosno krijumčarenje ljudi

Iako je na području naše Dubrovačko-neretvanske županije manje zastupljeno u odnosu na krijumčarenje narkotika, kazneno djelo krijumčarenja ljudi je sve prisutniji i unosnije posao i na jugu Hrvatske. Policija u praksi sve više utvrđuje da tražitelji azila pomažu lokalnom puku u krijumčarenju ljudi, a na jugu Hrvatske najzastupljeniji su Afganistanci, Pakistanci, Sirijci i Marokanci te državljani Bangladeša i Turske. No, među Turcima su u ogromnoj većini Kurdi koji bježe iz te zemlje zbog straha od represije i odnosa centralne vlasti prema toj nacionalnoj manjini, a 9 od deset osoba koje ilegalno ulaze u Hrvatsku su muškarci.

 
index Instagram400x230 youtube